Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Učiteľka Cirkvi

Milí naši čitatelia,

práve dnes som uvažoval nad „učiteľmi Cirkvi“. Sú to svätci (momentálne je ich 37!), ktorých Cirkev uznáva ako vynikajúcich učiteľov kresťanskej náuky. Nielenže nás učia svojím príkladným životom, ale vďaka múdrosti, ktorú im Pán udelil, nám pomáhajú lepšie pochopiť evanjelium, hlbšie spoznať Ježiša a dokonalejšie ho nasledovať.

Spomedzi všetkých učiteľov Cirkvi je nám časovo najbližšie svätá Terézia z Lisieux (1873 – 1897), ktorej je venované aj toto číslo Slova medzi nami. Jej pohľad na duchovný rast je skutočne revolučný. Nie preto, že by učila niečo nové, teda niečo také, čo by neučilo už evanjelium, ale preto, lebo svojím životom i svojimi spismi predstavila evanjelium novým, čerstvým spôsobom. Jej malá cesta je tou cestou, ktorú nám ukázal už Ježiš; a Terézia ako dobrá učiteľka nám ju pomohla hlbšie pochopiť. Svätý Ján Pavol II. o tejto jej malej ceste píše, že „nie je ničím iným než evanjeliovou cestou svätosti pre všetkých“ (Divini amoris scientia 2).

Svätá Terézia z Lisieux nám teda ukazuje cestu k svätosti: namiesto toho, aby sme sa snažili spraviť veľkými svojimi snahami, môžeme sa stať malými a schúliť sa do Božieho náručia. Namiesto toho, aby sme neustále kráčali po schodoch dokonalosti, môžeme sa umenšiť a dovoliť Ježišovi, aby sa stal naším výťahom a skratkou k Otcovi.

To isté hovorí aj moje najobľúbenejšie podobenstvo z evanjelia: podobenstvo o hosťoch prichádzajúcich na svadbu. Ježiš nám na ňom ukazuje, že „kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený“ (Lk 14, 11). Ak sa rozhodneme „zmýšľať ako Kristus Ježiš… vziať si prirodzenosť sluhu a uponížiť sa“, tak potom nás Boh v „určenom čase povýši“ (porov. Flp 2, 5 – 8; Jak 4, 10; 1 Pt 5, 6). Ak sa ponížime a pokoríme vo vzťahu k Bohu i voči svojim blížnym, môžeme si byť istí, že raz za nami príde Ježiš a povie nám tie najkrajšie slová: „Priateľu, postúp vyššie!“ (Lk 14, 10). A som si istý, že kým sa to stane, naše srdce sa tak premení, že si oveľa viac budeme ceniť Ježišovo oslovenie „priateľu“, než to, že s ním kráčame na nejaké poprednejšie miesto.

A presne to nás učí svätá Terézia z Lisieux – stať sa malými a otvoriť sa Ježišovej láske.

Lukáš Vaník, editor slovenského vydania