Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Úvodník jún 2024

Milí naši čitatelia,

 

vždy ma fascinovala myšlienka, že jedno sväté prijímanie má moc spraviť z nás svätcov. V Eucharistii sa totiž stretáme s tým istým Kristom, ktorý kajúcemu lotrovi na kríži povedal: „Dnes budeš so mnou v raji“ (Lk 23, 43). V Eucharistii máme Prameň všetkých milostí, samotného Pôvodcu všetkej milosti…

 

Blahoslavený Carlo Acutis hovoril, že Eucharistia je „diaľnicou do neba“. Častým a hodným prijímaním Eucharistie sa naozaj rýchlejšie stávame svätými a podobnými Kristovi. Ako hovorí svätý Tomáš Akvinský, prijímanie Eucharistie „posilňuje náš duchovný život“ a dáva nám silu „prísť do slávy“.

Toto číslo Slova medzi nami je venované Eucharistii. Je to tak aj preto, že v Spojených štátoch amerických sa počas leta uskutoční veľký celonárodný eucharistický kongres, v rámci ktorého sa budú konať slávnostné sväté omše, adorácie a eucharistické procesie.

No aj my si môžeme urobiť z tohto mesiaca osobitný mesiac zasvätený Eucharistii: ak chodíme do kostola len v nedeľu, môžeme zájsť na svätú omšu aj cez týždeň; prípadne môžeme do svojho týždenného rozvrhu začleniť aj čas na eucharistickú adoráciu.

Alebo zotrvajme o čosi dlhšie s Ježišom hneď po svätom prijímaní. Ja chodievam na svätú omšu väčšinou ráno a počas týždňa ma to ťahá vrhnúť sa hneď do kopiacej sa práce a iných povinností. Napriek tomu by sme však mohli skúsiť zotrvať minútku-dve (alebo i viac) s Ježišom aj po skončení svätej omše. „Čas po svätom prijímaní je drahocenný čas, keď môžeme získať poklady milosti, pretože tie úkony a modlitby, keď je duša spojená s Ježišom, majú inú hodnotu a zásluhy ako úkony v inom čase“ (svätý Alfonz).

No s eucharistickým Ježišom sa môžeme spájať kedykoľvek počas dňa. Svätý Josemaría Escrivá nás napríklad učí, že sa môžeme v duchu pokloniť Ježišovi pred svätostánkom kostola, ktorého vežu uzrieme počas cesty vlakom. Takisto môžeme kedykoľvek prijímať Ježiša aj duchovne – v každej chvíli dňa, ba aj vtedy, keď ho z rôznych dôvodov nemôžeme prijať sviatostne. Tomáš Akvinský hovorí, že duchovné sväté prijímanie tvorí „vrúcna túžba po prijatí Ježiša v Najsvätejšej sviatosti a láskyplné objatie, akoby sme ho prijali“. Vzbuďme si teda počas dňa túžbu po Ježišovi v Eucharistii a s láskou ho objímme.

V mene celej redakcie sebe i vám prajem krásny jún s eucharistickým Ježišom!

 

Lukáš Vaník,

editor slovenského vydania