Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Dnes prišla spása do tohto domu

Láskyplný pohľad, ktorý Zachejovi zmenil život

Evanjelista Lukáš nám vo svojom evanjeliu predstavuje bohatého mýtnika z Jericha, ktorý sa volá Zachej. Zacheja stretáme vo chvíli, keď sa šplhá na strom, aby lepšie videl na Ježiša (Lk 19, 4). Tento príbeh všetci poznáme a vieme, ako pokračuje: Ježiš sa pri Zachejovi zastaví, osloví ho menom a pozve sa k nemu na večeru. Zachej zíde dolu a sľúbi, že napraví svoje previnenia.

V priebehu tých pár sekúnd, počas ktorých Ježiš prešiel okolo Zacheja, sa stalo niečo úžasné. Ježiš sa naňho zahľadel. A práve tento pohľad Zachejovi zmenil srdce. Vďaka tomuto pohľadu prijal Ježiša do svojho domu. Tento pohľad ho priviedol k spáse. Čo také sa v tom okamihu stalo, keď to Zacheja tak zmenilo? Pozrime sa na to, čo nás môže Zachej naučiť o milosti stretnutia sa s Ježišom a s jeho láskyplným pohľadom.

 

Lukáš 19, 1 – 10

„Potom [Ježiš] vošiel do Jericha a prechádzal cezeň. A tu muž, menom Zachej, ktorý bol hlavným mýtnikom a bol bohatý, zatúžil vidieť Ježiša, kto to je, ale nemohol pre zástup, lebo bol malej postavy. Bežal teda napred a vyšiel na planý figovník, aby ho uvidel, lebo práve tade mal ísť. Keď Ježiš prišiel na to miesto, pozrel sa hore a povedal mu: ,Zachej, poď rýchlo dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome!‘ On chytro zišiel a prijal ho s radosťou. Keď to videli, všetci šomrali: ,Vošiel k hriešnemu človeku!‘ Ale Zachej vstal a povedal Pánovi: ,Pane, polovicu svojho majetku dám chudobným, a ak som niekoho oklamal, vrátim štvornásobne.‘ Ježiš mu povedal: ,Dnes prišla spása do tohto domu. Veď aj on je Abrahámovým synom. Lebo Syn človeka prišiel hľadať a zachrániť, čo sa stratilo.‘“

 

Túžba po niečom väčšom

Keď Ježiš vstúpil do Jericha, Zachej ho zahliadol. No keďže bol nízky, pre zástup dobre nevidel. A tak sa duchaplný a vynaliezavý Zachej rozbehol k jednému stromu a vyšplhal sa naň, aby lepšie videl na tohto známeho Učiteľa.

Nelámal si hlavu nad tým, ako nedôstojne pri tom vyzerá, alebo čo si o ňom pomyslia druhí. Išlo mu len o jedno: chcel vidieť Ježiša. Čo však motivovalo túto jeho túžbu? Išlo len o obyčajnú zvedavosť a túžbu vidieť známeho divotvorcu? Alebo Zachej zatúžil získať niečo, čo malo väčšiu hodnotu než veci, ktoré si mohol kúpiť za peniaze?

Zachej svojou prešibanosťou nahromadil majetok i peniaze a užíval si pohodlie, ktoré mu prinášali. No aj napriek tomu nebol so svojím životom celkom spokojný a občas sa v ňom ozýval pocit viny, keďže svoj majetok nahromadil nečestným spôsobom. Možno dúfal, že stretne toho kazateľa, ktorý prijíma hriešnikov a ktorého slová tnú priamo do srdca.

 

Uvažujme

  • Čo asi viedlo Zacheja k tomu, že zatúžil vidieť Ježiša? Aké otázky, túžby alebo zážitky za tým mohli byť? Čo pohýna tvojím srdcom a vzbudzuje v ňom hlbšiu túžbu poznať Ježiša a zakúsiť jeho blízkosť?
  • Zachej bol príliš nízky na to, aby videl Ježiša. Aké prekážky alebo obmedzenia bránia tebe jasne vidieť Ježiša a dôverne a osobne sa s ním stretnúť? Ako môžeš tieto prekážky odstrániť, a tak jasnejšie uvidieť i pochopiť Ježiša?

 

Modlime sa

„Pane Ježišu, pomôž mi odložiť bokom moje rozptýlenia a zbaviť sa strachu a obáv, ktoré mi bránia pochopiť, aký si v skutočnosti dobrý. Nechcem, aby mi dnes tieto veci bránili byť blízko pri tebe.“

 

Hľadač Ježiš

Spočiatku si možno pomyslíme, že to Zachej inicioval stretnutie s Ježišom – tým, že vyliezol na strom. No tak to nebolo. To sám Ježiš, „Syn človeka“, ktorý „prišiel hľadať a zachrániť, čo sa stratilo“, vyhľadal Zacheja (Lk 19, 10).

Ježišovo načasovanie je dokonalé: on vie, ktorá hodina je správna na to, aby sa dotkol srdca, ktoré po ňom túži. A tak naňho zavolal: „Zachej, poď rýchlo dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome!“ (Lk 19, 5). Keď Ježiš našiel tohto muža sedieť na strome, bol ako pastier hľadajúci svoju zblúdenú ovečku.

Ježiš oslovil Zacheja menom – tak, ako pastier „volá svoje ovce po mene“ (Jn 10, 3). Počul azda zástupy kričať na tohto muža a posmievať sa mu preto, že sa vyšplhal na planý figovník? Alebo poznal Ježiš Zacheja a jeho meno vďaka nadprirodzenému vnuknutiu? Bez ohľadu na to, ako to bolo, Zachej ako spomínaná ovečka spoznal hlas svojho pastiera (10, 4).

Ježišova túžba nechať sa pohostiť v dome tohto mýtnika pripomína jeho výzvu, ktorá je adresovaná nám všetkým: „Stojím pri dverách a klopem. Kto počúvne môj hlas a otvorí dvere, k tomu vojdem a budem s ním večerať a on so mnou“ (Zjv 3, 20).

Zdá sa, že v tomto okamihu Ježiš Zachejovi nevyčítal jeho hriechy; dokonca ho ani nepožiadal, aby vydal počet zo svojho pochybného šafárenia. Skôr Zacheja poctil – tým, že ho požiadal, aby ho pohostil. Mýtnik, dotknutý Ježišovou láskavosťou, začal rýchlo a rozhodne konať; vôbec neváhal ani nestrácal čas! „On chytro zišiel a prijal ho s radosťou“ (Lk 19, 6). Zachej pochopil, že Ježiš je čímsi výnimočný, a hneď ho zaviedol k sebe domov. A vďaka tejto spontánnej a rýchlej reakcii sa Zachejov život navždy zmenil.

Aj my všetci sme hriešnici – urobili sme veci, na ktoré nie sme hrdí. No Ježiš nás napriek tomu hľadá a hľadí na nás rovnako, ako hľadel na Zacheja. Nevidí len naše hriechy, ale vidí aj náš potenciál; hľadí na nás očami plnými lásky.

Často premýšľame nad tým, čo musíme urobiť pre Boha: poslúchať jeho prikázania, milovať svojich blížnych a napĺňať náboženské povinnosti. To všetko je dobré a správne. No Ježišov láskyplný pohľad toto všetko predchádza. Všetko, čo robíme, je len našou reakciou na jeho milosť. Otázka znie, či umožníme Ježišovi, aby sa na nás s láskou zahľadel. Keď mu to dovolíme, jeho pohľad nám obmäkčí srdce a pohne nás k tomu, aby sme naň odpovedali tak ako Zachej – bez váhania, s radosťou a nádejou.

 

Uvažujme

  • Kedy si cítil, že ťa Ježiš hľadá? Ako si zareagoval? Ako by si mohol zareagovať dnes?
  • Kedy si dovolil Ježišovi, aby sa na teba pozrel tak, ako sa pozrel na Zacheja? Čo ti Ježiš hovorí, keď sa na teba s láskou zahľadí?

 

Modlime sa

„Pane Ježišu, ďakujem ti, že poznáš aj najhlbšie túžby môjho srdca. Ďakujem ti, že ma hľadáš. Dvíham k tebe svoj zrak a otváram ti svoje srdce. Pomôž mi prijať tvoju lásku a dôverovať v ňu.“

 

Viera, ktorá prináša ovocie

Cítil sa Zachej trápne, keď zástupy šomrali, že Ježiš vošiel do domu hriešnika? Možno sa hanbil a cítil sa nehodný prijať tohto dobrého muža, ktorý mu ponúkol svoje priateľstvo. Nech to bolo akokoľvek, Zacheja sa dotklo, že Pán prišiel do jeho domu. A to až tak, že úplne zmenil svoj život.

Zachej nielenže verejne priznal svoje previnenia, ale rozhodol sa vykonať aj konkrétne pokánie: spontánne vyhlásil, že sa o polovicu svojho majetku podelí s chudobnými a vynahradí škody všetkým, ktorých podviedol (Lk 19, 8). Vlastne prisľúbil, že im to odplatí štvornásobne, čím prekonal aj požiadavku Mojžišovho zákona (Lv 5, 23 – 24).

Ježiš toto Zachejovo pokánie schválil a vyhlásil: „Dnes prišla spása do tohto domu“ (Lk 19, 9). Bola tam aj nejaká „pani Zachejová“ alebo vyľakané deti a sluhovia? Na milosti a dare Zachejovho obrátenia mala určite účasť celá jeho domácnosť – podobne ako prijala spásu celá domácnosť stotníka Kornélia po tom, čo sa obrátil (pozri Sk 10, 2; 11, 14).

Ježiš chce dnes „večerať“ s tebou. Keďže prišiel, aby „hľadal a zachránil, čo sa stratilo“ (Lk 19, 10), teda hriešnikov a mýtnikov, prichádza aj k tebe. „Zo všetkých ľudí, ktorých si mohol vybrať,“ píše svätý Ambróz, „si [Kristus] vybral hlavného mýtnika. Kto si môže zúfať nad sebou, keď spásu dosiahol aj takýto muž?“

Otvorme teda Pánovi svoje domy i srdcia! Kiež podobne ako Zachej prinášame ovocie radostného pokánia a lásky.

 

Uvažujme

  • Lukáš tiež rozpráva príbeh o mladíkovi, ktorý nebol ochotný vzdať sa svojho majetku a nasledovať Ježiša – a odišiel smutný (Lk 18, 18 – 23). Bál si sa niekedy, že by ťa nasledovanie Ježiša mohlo stáť priveľa? Ako ti môže Ježiš pomôcť prekonať tento strach?
  • Vnímaš svoje talenty, peniaze a čas ako dary od Boha? Ako by si mohol ešte veľkorysejšie nakladať s tým, čo ti dal?

 

Modlime sa

„Pane Ježišu, ďakujem ti za tvoje milosrdenstvo. Podriaďujem ti všetko, čím som, dobré aj zlé, aj všetko, čo mám, svoj majetok a talenty, svoje nádeje a sny. Milujem ťa, Pane.“