Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Videla som Pána!

Cesta Márie Magdalény od žiaľu k radosti

Evanjeliá nám ukazujú, že zo stretnutia s Ježišom nik neodišiel taký istý, aký bol pred ním. Ježiš vyučoval, uzdravoval, povzbudzoval, vyzýval a usvedčoval ľudí, s ktorými sa stretal; všetkých pozýval k viere a radikálnej zmene života. Títo muži a ženy – bohatí či chudobní, učení či prostí, Židia alebo pohania – na toto Ježišovo volanie odpovedali rôznym spôsobom. A tieto ich reakcie nám môžu pomôcť lepšie odpovedať na Pánovo pozvanie.

Tento mesiac sa chceme pozrieť na príbehy troch ľudí, ktorí sa zmenili po stretnutí s Ježišom, totiž na príbehy Márie Magdalény, Zacheja a Tomáša. Rada by som sa zamerala na to, ako ich Ježiš priviedol k hlbšej viere v neho – a ako chce to isté urobiť aj pre nás. Ježiš chce, aby sme bez pochybovania verili, že on je Boh, že vstal z mŕtvych a že je s nami aj v našich najťažších okamihoch. Poprosme teda Pána, aby posilnil našu vieru počas toho, ako budeme uvažovať o životných príbehoch týchto troch Ježišových učeníkov. Začnime spoločne uvažovať nad Máriou Magdalénou.

 

Ján 20, 11 – 18

„Ale Mária stála vonku pri hrobe a plakala. Ako tak plakala, nahla sa do hrobu a videla dvoch anjelov v bielom sedieť tam, kde bolo predtým uložené Ježišovo telo, jedného pri hlave, druhého pri nohách. Oni sa jej opýtali: ,Žena, prečo plačeš?‘ Vravela im: ,Odniesli môjho Pána a neviem, kde ho položili.‘ Keď to povedala, obrátila sa a videla tam stáť Ježiša; no nevedela, že je to Ježiš. Ježiš sa jej opýtal: ,Žena, prečo plačeš? Koho hľadáš?‘ Ona mu v domnení, že je to záhradník, povedala: ,Pane, ak si ho ty odniesol, povedz mi, kde si ho položil, a ja si ho vezmem.‘ Ježiš ju oslovil: ,Mária!‘ Ona sa obrátila a po hebrejsky mu povedala: ,Rabbuni,‘ čo znamená Učiteľ. Ježiš jej povedal: ,Už ma nedrž, veď som ešte nevystúpil k Otcovi; ale choď k mojim bratom a povedz im: Vystupujem k môjmu Otcovi a vášmu Otcovi, k môjmu Bohu a vášmu Bohu.‘ Mária Magdaléna išla a zvestovala učeníkom: ,Videla som Pána,‘ a že jej toto povedal.“

 

Kto je Mária Magdaléna?

Máriino druhé meno „Magdaléna“ pravdepodobne naznačuje, odkiaľ pochádzala. Magdala patrila medzi najväčšie mestá pri Galilejskom jazere. Archeológovia ho dnes stotožňujú s vykopanými ruinami neďaleko mesta Tiberias, s miestom, na ktorom sa okolité pahorky zvažujú do jazera. Ježiš uzdravil Máriu Magdalénu, keď ju sužovali zlí duchovia (pozri Lk 8, 2), a Mária sa potom zaradila medzi ženy, ktoré ho sprevádzali počas jeho verejného účinkovania. Tieto ženy boli pravdepodobne bohaté a podporovali Ježiša a jeho učeníkov zo svojich prostriedkov. Niektoré mali synov, ktorí sa stali Ježišovými nasledovníkmi. Ježiš sa hlboko dotkol ich srdca a zmenil im život.

Mária bola pravdepodobne v zástupe Ježišových nasledovníkov, ktorí zvelebovali Ježiša, keď vstúpil do Jeruzalema. O pár dní nato Ježiša zajali v Getsemanskej záhrade. Jeho najbližší učeníci ho „opustili a rozutekali sa“ (Mt 26, 56), no ženy zostali s ním. Mária bola aj na Kalvárii: „Boli tam a zobďaleč sa pozerali mnohé ženy… Medzi nimi bola Mária Magdaléna“ (Mt 27, 55 – 56). Ján dodáva, že dokonca spolu s Ježišovou matkou stála pod krížom (Jn 19, 25).

Mária Magdaléna a jej spoločníci sledovali ako Jozef z Arimatey a Nikodém snímajú Ježišovo telo z kríža a kladú ho do hrobu (Lk 23, 50 – 56). Po skončení soboty sa ženy vrátili k hrobu, aby vonnými masťami pomazali Ježišovo telo (Lk 24, 1. 10). Vo svojom zármutku tieto ženy chceli Ježišovi urobiť ešte poslednú službu lásky. Nasledovali ho verne – až po hrob.

 

Uvažujme

  • Ktoré vlastnosti podľa teba Márie Magdaléne pomohli v tom, aby rástla ako Ježišova učeníčka? Ktoré by si chcel(a) napodobniť? Prečo?
  • Mária vyjadrila svoju vďačnosť a lásku k Ježišovi tým, že ho počúvala, finančne ho podporovala a zostávala mu na blízku – dokonca jej záležalo aj na tom, aby bolo dôstojne pochované jeho telo. Ako môžeš vyjadriť svoju lásku k Ježišovi ty?

 

Modlime sa

„Ježišu, som ti veľmi vďačný za milosti, ktoré si mi dal, a za to, ako si mi zmenil život. Pomôž mi preukázať ti dnes lásku nejakým konkrétnym spôsobom.“

 

Kde si ho položil?

Mária sa vydala k hrobu skoro ráno. Len čo k nemu prišla, rozrušilo ju, že tam nenašla Ježišovo telo. Preto najskôr bežala k Šimonovi Petrovi (Jn 20, 1 – 2) a potom sa vrátila k prázdnemu hrobu. Mária sa domnievala, že telo niekto vzal – alebo možno ukradol (20, 11 – 13). Aj keď Ježiš stál hneď vedľa nej, pomýlila si ho so záhradníkom starajúcim sa o miesto, na ktorom sa nachádzal hrob (20, 14 – 15).

Ako mohla Mária – ktorá poznala Ježiša tak dobre – nespoznať svojho milovaného Pána? Možno jej zatemnili zrak vlastné slzy. Možno ju premohol žiaľ alebo ju tak pomýlili jej očakávania, že si nedokázala predstaviť inú možnosť ako tú, že tam nájde jeho mŕtve telo. Je možné, že Ježišovo vzkriesené telo bolo premenené tak, že sa nedalo spoznať. To jednoducho nevieme, no vieme, že keď Ježiš prehovoril, všetko sa zmenilo.

Položil Márii otázku: „Koho hľadáš?“ (Jn 20, 15). Hľadala Mária Pána alebo len nejakú svoju predstavu o ňom? No len čo Ježiš povedal „Mária“, jeho hlas prenikol cez jej zármutok a pochybnosti a dotkol sa jej srdca (20, 16). Týmto jediným slovom ju oslobodil od zúfalstva, ktoré sa jej zmocnilo, keď ho videla umierať. Keď Mária začula svoje meno, obrátila sa a spoznala Pána. V návale radosti a úľavy zvolala: Rabbuni! To bol prejav jej viery v neho a v jeho zmŕtvychvstanie (20, 16).

 

Uvažujme

  • Mária Magdaléna si spočiatku neuvedomovala, že sa jej prihovára Ježiš. Čo myslíš, prečo ho nespoznala? A čo bráni tebe vnímať Ježišovu prítomnosť? Čo ti pomáha uvedomiť si jeho prítomnosť a rozpoznať jeho hlas?
  • Predstav si, že sa ti zjaví vzkriesený Pán a oslovuje ťa tvojím menom. Čo by ti povedal? Ako na teba vplývajú tieto jeho slová? Ako mu odpovieš?

 

Modlime sa

„Ježišu, ďakujem ti, že si so mnou – dokonca aj vtedy, keď si to neuvedomujem. Pomôž mi rozpoznať tvoj hlas, keď na mňa voláš. Pane, daj mi väčšiu vieru.“

 

Videla som Pána!

Mária Magdaléna, ktorá ako prvá videla vzkrieseného Pána, sa preslávila najmä svojím veľkonočným svedectvom. Je známa aj pod menom „Apoštolka apoštolov“. Vyhlásila: „Videla som Pána“ a ako prvá túto radostnú zvesť zvestovala mužom, ktorí boli Ježišovými najbližšími priateľmi a učeníkmi (Jn 20, 18; Mk 16, 9 – 10). Mária bola očitým svedkom Ježišovho verejného účinkovania, jeho smrti, pochovania a vzkriesenia. Možno sa o tieto svoje spomienky podelila aj s inými veriacimi, ktorí tvorili ranú Cirkev.

Mária sprevádzala Ježiša počas putovania po dedinách na ceste z Galiley do Jeruzalema. S láskou a vytrvalosťou s ním išla až na Kalváriu a napokon prišla aj k jeho hrobu. Tam začula Ježišov hlas a jeho slová ju naplnili vierou. Jej pochybnosti sa rozptýlili a ona ďalej nasledovala Ježiša a ohlasovala ho ako vzkrieseného a víťazného Pána. Podobne ako Mária Magdaléna, aj nás Ježiš oslovuje menom a pozýva nás počúvať jeho slovo, nasledovať ho a ohlasovať jeho vzkriesenie.

Keby bola Mária Magdaléna tu, asi by nás vyzvala, aby sme zostali blízko pri Ježišovi, aj keď máme pocit, že sme stratili svoju vieru. Možno by nám tiež povedala, že sa máme každý deň pevne držať Pánových prisľúbení, ktoré nachádzame v Písme. Prijmime teda jej rady. Povedzme Ježišovi, že v neho chceme veriť a dôverovať mu bez ohľadu na to, čo nás postretne.

 

Uvažujme

  • Ježiš zveril Márii Magdaléne úlohu: „Choď k mojim bratom a povedz im: Vystupujem k môjmu Otcovi a vášmu Otcovi, k môjmu Bohu a vášmu Bohu“ (Jn 20, 17). Čo myslíš, prečo si Ježiš vybral práve ju?
  • S kým by si sa mal(a) podeliť so svojou skúsenosťou s Ježišovým zmŕtvychvstaním a s tým, ako pôsobí v tvojom živote?

 

Modlime sa

„Ježišu, verím, že si vzkriesený Pán a že si živý aj v mojom srdci. Milujem ťa, Pane. Verím ti, že miluješ mňa i moju rodinu a že nás nikdy neopustíš. Daj, nech moja viera rastie deň čo deň – a daj mi odvahu podeliť sa o ňu s druhými.“