Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Po mene som ťa zavolal

Drahí bratia a sestry,

 teším sa, že vás môžem tento mesiac sprevádzať na ceste na stretnutie s Pánom! Spoločne sa budeme usilovať byť s Ježišom, budeme počúvať, ako nás oslovuje menom, a prosiť ho, aby nám ukázal svoju tvár. Ako? Prostredníctvom uvažovania o tom, ako Ježiša stretli traja evanjelioví hrdinovia – Mária Magdaléna, Zachej a apoštol Tomáš. Na začiatku tohto putovania chcem poďakovať Jeanne Kunovej, ktorá napísala hlavné články tohto čísla Slova medzi nami. Jeanne, ktorá má na svojom konte mnohé biblické štúdie, ako aj zbierku básní, kedysi pracovala v Slove medzi nami a je našou milovanou sestrou v Pánovi!

 

Tri rôzne stretnutia

Z článkov sa dozvieme najmä to, že Ježiš prijíma každého človeka podľa toho, kým je a v akom bode svojho života sa práve nachádza. Napríklad Máriu Magdalénu Ježiš stretá vo chvíli, keď zvádza veľký vnútorný boj so siedmimi zlými duchmi – a oslobodzuje ju (Lk 8, 2). Vďaka tomuto stretnutiu sa Mária stala Ježišovou vernou nasledovníčkou. V našom prvom článku: „Videla som Pána“ (strana 4) budeme čítať o tom, ako sa Mária vďaka svojej vernosti stala na veľkonočnú nedeľu prvou svedkyňou vzkrieseného Krista. Deň, keď počula, ako ju Ježiš oslovuje jej menom, jej navždy zmenil život.

Náš druhý článok: „Láskyplný pohľad, ktorý Zachejovi zmenil život“ (strana 10) sa zameriava na to, ako tento mýtnik počul Ježiša vysloviť svoje meno: „Zachej, poď rýchlo dolu, lebo dnes musím zostať v tvojom dome!“ (Lk 19, 5). Aký údiv ho musel naplniť, keď videl, že ten obľúbený Rabbi ho pozná a je ochotný s ním stolovať – ba že po tom priam túži! To Ježiš vyhľadal Zacheja, nie naopak, rovnako ako hľadá teba a mňa – a to nie raz, ale každý deň. Každý deň nám šepká: „Poď rýchlo, chcem byť s tebou a zostať s tebou.“

Možno Tomáš, ktorý nasledoval Ježiša tri roky, už mal vedieť, kým je Ježiš. A predsa náš tretí článok – „Pán môj a Boh môj!“ (strana 16) ukazuje, ako sa Tomáš, tento apoštol, ktorý zápasil s vierou vo vzkriesenie, stal prvým človekom, ktorý vyhlásil, že Ježiš je Pán (Jn 20, 28). Keď Tomáš uvidel Ježiša z tváre do tváre, dostal vnútorné zjavenie. Teraz konečne vedel, že Ježiš je Pán, Kyrios – Boh, ktorý vládne nad celým stvorením! Táto skúsenosť Tomáša zmenila a spravila z neho muža, ktorý Božiemu kráľovstvu obetoval celý svoj život.

 

Ty a ja

Každý deň počas tohto mesiaca budeš môcť počuť, ako ťa Pán oslovuje tvojím menom. Môžeš začuť, ako ti hovorí: Ako dlho som túžil posedieť si s tebou počas tichej chvíľky tvojho dňa. Prišiel som ťa zachrániť, nie odsúdiť ťa. Započúvaj sa teda do Ježišovho hlasu. Zahľaď sa na neho v modlitbe a pocítiš, že aj on hľadí na teba. Ježiš nepreháňal, keď sľúbil: „Blahoslavení tí, ktorí nevideli a uverili“ (Jn 20, 29). Tie slová hovoril o tebe a o mne.

Jeff Smith, vydavateľ