Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Žiaden človek nie je ostrov

Milí naši čitatelia,

pri práci na tomto čísle Slova medzi nami, ktoré je venované svätému Pavlovi, som prišiel na jednu vec. Svätých a velikánov Cirkvi, medzi ktorých svätý Pavol určite patrí, často vnímame ako výnimočných, no v podstate osamotených hrdinov, ktorí sa takpovediac – spolupracujúc s Božou milosťou – dopracovali k svätosti sami. Pri pohľade na život a pôsobenie svätého Pavla však vidíme, že je to úplne inak. Ak platí, že „žiaden človek nie je ostrov“, o svätcoch to platí ešte viac.

Áno, len málokto obetoval a daroval Kristovi a Cirkvi toľko ako svätý Pavol. On si nič nenechal pre seba a „všetko stratil a pokladal za odpadky, aby získal Krista“ (Flp 3, 8). No na svojej ceste za Ježišom nikdy nekráčal celkom sám. Ananiáš ho pokrstil a modlil sa za jeho uzdravenie zo slepoty po zjavení na ceste do Damasku. Barnabáš sa ho ujal a sprevádzal ho na mnohých cestách. Sílas s ním evanjelizoval a strávil čas vo väzení. Taktiež sa rád stretal s Priskou a Akvilom, manželmi, s ktorými zdieľal remeslo i zápal pre evanjelium. A svätý Lukáš ho sprevádzal nielen na jeho misijných cestách, ale bol pri ňom aj vtedy, keď ho súdili a väznili v Ríme.

No to nie je všetko. Nielenže svätý Pavol patril do siete „svätých“, ako on sám nazýval iných kresťanov, ale on tieto siete medzi svätými a cirkvami vytváral. Prostredníctvom dobročinných zbierok spájal pohanokresťanské cirkvi so židokresťanskou cirkvou v Jeruzaleme a svojich osvedčených spolupracovníkov – ako napríklad Timoteja a Títa – ustanovoval za starších a biskupov cirkví.

Ani my nie sme osamotenými ostrovmi. Aj nás viac než náš majetok, pracovná pozícia, tituly či úspechy charakterizujú naše vzťahy: náš vzťah s Bohom a s blížnymi. A len z týchto dvoch predmetov budeme na konci svojho života skladať skúšku. „Keď nastane večer nášho života, budeme súdení len podľa lásky“ (svätý Ján z Kríža).

Počas tohto leta sa teda zamerajme na tieto dve veci: na lásku k Bohu a našim bratom a sestrám. Skúsme nachádzať svoj oddych v Božej prítomnosti – v tom, že mu jednoducho venujeme svoju láskyplnú pozornosť. A budujme aj svoje medziľudské vzťahy – veď práve to robil aj taký velikán viery, mystik a apoštol národov, akým bol svätý Pavol.

V mene celej redakcie vám prajem krásne a pokojné leto plné lásky – k Bohu i k bratom a sestrám, ktorí sú okolo nás!

 

Lukáš Vaník,

editor slovenského vydania