Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Putovanie so svätým Pavlom

Drahí bratia a sestry,

svätý Pavol patrí medzi mojich obľúbených učeníkov z Nového zákona. Počas svojho života som počul mnohých ľudí hovoriť o Pavlovi pochvalne, no iní mi povedali, že to bol ten najväčší „vyrábač problémov“ v ranej Cirkvi! Možnože je pravda čiastočne na oboch stranách. No celkom určite vieme, že Pavol opustil svoju sľubne sa rozvíjajúcu kariéru kvôli budovaniu prvých kresťanských spoločenstiev. Kvôli ohlasovaniu radostnej zvesti o Mesiášovi Ježišovi pohanom sa vzdal svojho postavenia v rámci židovského náboženstva. Zriekol sa pohodlia a ľahkého života a kvôli Ježišovi Kristovi ho vymenil za nebezpečenstvo, utrpenie a občas aj hlboké vnútorné zranenia. Preto ho tak veľmi obdivujem.

Obdivujem tiež Pavlov vzťah so svätým Timotejom. Pavol mal mnohých vynikajúcich bratov a sestry v Kristovi, no Timotej patril k tým, na ktorých sa Pavol spoliehal najviac. Kresťanom vo Filipách o ňom píše: „Veď nemám nikoho, kto by tak zmýšľal a tak úprimne sa o vás staral… Ale o ňom viete, ako sa osvedčil, veď ako syn otcovi slúžil so mnou evanjeliu“ (Flp 2, 20. 22). Pavlovo a Timotejovo odhodlanie budovať ranú cirkev, ich vzájomná jednota a láska k prvým kresťanským spoločenstvám do mňa vlieva túžbu žiť viac pre Pána a jeho ľud.

Privítanie dobrého priateľa

Články v prednej časti časopisu napísal Joe Difato. Ako viete, Joe je zakladateľom amerického Slova medzi nami. Keby Joe v roku 1981 nezaložil toto dielo, tento úvodník by som dnes nepísal. Joe v týchto článkoch uvažuje o Pavlových silných aj slabých stránkach. Všetkých nás pritom povzbudzuje, aby sme dobre bežali a dokončili svoj beh, využijúc na to všetky naše schopnosti, dokonca i slabosti.

Keďže Joe uvažuje aj o priateľstve Pavla s Timotejom, zdá sa mi vhodné spomenúť moje priateľstvo s Joeom. Poznáme sa už vyše štyridsať rokov. V priebehu tých dlhých rokov sa náš vzťah vyvíjal a po rôznych stránkach rástol a prehlboval sa. Hľadiac na všetky tie chvíle našich zhôd i občasných nezhôd a vzájomného sprevádzania sa v dobrých i ťažkých časoch teraz viem, že vďaka svojmu priateľstvu s Joeom som lepším učeníkom Ježiša. A som Pánovi veľmi vďačný za to, že som mohol Joea v mladosti stretnúť.

Modlím sa, aby vás Pán požehnal priateľstvami, ktoré vás podnietia k behu a jeho zdarnému dokončeniu! A keď sa váš beh skončí, kiež počujete, ako vám Pán hovorí: „Správne, dobrý a verný sluha.“

 

Jeff Smith, vydavateľ