Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Slovo na cestu

Toto je moje telo

Drahí bratia a sestry, ako katolíci veríme a vyznávame, že pri svätej omši je pod spôsobom chleba a vína Ježiš opravdivo a reálne prítomný. Preto tiež vyznávame, že slávenie Eucharistie je zároveň prameňom i vrcholom našej viery. No v tomto učení sa toho skrýva ešte viac než len tento dogmatický výrok. My veríme – hlboko, vo svojom srdci –, že keď prijímame Oltárnu sviatosť, prijímame samého Ježiša!

Tento mesiac máme možnosť prečítať si zamyslenia kardinála Raniera Cantalamessu, OFM Cap. Či už káže celému pápežskému domu, alebo bežným farníkom, jeho cieľom je vždy to, aby sme stretli Ježiša tak, žeby nám to zmenilo život. A kde možno Pána stretnúť lepšie ako v Eucharistii? A práve túto tému skúma kardinál Cantalamessa v  troch článkoch júnového Slova medzi nami.

Pri ich čítaní som žasol nad tým, aký veľký a rozmanitý vplyv môže mať Ježiš v Eucharistii na náš život. Eucharistia má vplývať na celý náš život, nielen na čas strávený na svätej omši. Vlastne odzrkadľuje to, že Ježiš kráčajúci po tejto zemi a zomierajúci na kríži nám daroval celý svoj život. Kardinál Cantalamessa to vo svojom prvom článku (na strane 4) vyjadruje takto: „Kresťan sa nemôže obmedziť len na slávenie Eucharistie; musí sa stať Eucharistiou spolu s Ježišom.“ Ježiš dal a dáva svojmu Otcovi sto percent svojho bytia – tak pri Poslednej večeri, ako aj pri každej svätej omši. To znamená, že aj my sme povolaní pripojiť sa k Ježišovi a obetovať každú oblasť svojho života nebeskému Otcovi. Pane, daj, nech sa to deje v živote každého z nás!

 

Povolanie k pokornej službe

Takéto obetovanie má dôležité dôsledky pre náš každodenný život. Podľa kardinála Cantalamessu to znamená, že sme povolaní pokorne umývať nohy svojim bratom a sestrám (pozri stranu 16). Ako napísal svätý Pavol, je to povolanie vnímať druhých ako tých, ktorí sú dôležitejší než my: „Nech nik nehľadí iba na svoje vlastné záujmy, ale aj na záujmy iných“ (Flp 2, 4). Umývať nohy svojim bratom a sestrám podobne, ako Ježiš umyl nohy svojim učeníkom, znamená osvojiť si postoj služobníka. Znamená to starať sa o blížnych a klásť ich potreby nad svoje vlastné. Znamená klásť za seba navzájom život tak, ako ho za nás položil Ježiš pri Poslednej večeri a na kríži. Pane, daj, nech sa to deje v živote každého z nás!

Pri čítaní týchto článkov vás určite oslovia ešte mnohé iné postrehy o tomto úžasnom dare Ježišovho tela a krvi v Eucharistii. No nech sa už vášho srdca dotkne čokoľvek, modlím sa za to, aby každý jeden z vás lepšie spoznal Ježiša a väčšmi sa doňho zamiloval. Modlím sa, aby sme nikdy nebrali ako samozrejmosť život, ktorý za nás obetoval Ježiš na Kalvárii – ten život, ktorý nám ponúka vždy, keď ho prijímame v Eucharistii! Pane, daj, nech sa to deje v živote každého z nás!

 

Jeff Smith (vydavateľ)