Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Slovo editora

Milí naši čitatelia,

jún sa zvykne označovať za mesiac Božského Srdca, no tento jún by sme pokojne mohli označiť aj za mesiac Eucharistie: začneme ho sláviť sviatkom Nášho Pána Ježiša Krista,

najvyššieho a večného kňaza, neskôr budeme sláviť sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi a počas týždňov okolo slávnosti Najsvätejšieho Srdca Ježišovho budú prebiehať diakonské a kňazské vysviacky.

Ešte hlbšie ponorenie do tohto nesmierne krásneho tajomstva Eucharistie nám tento mesiac sprostredkujú články kardinála a pápežského kazateľa Raniera Cantalamessu. Musím sa priznať, že články tohto čísla ma mimoriadne oslovili. Páter Cantalamessa v nich hovorí, že nielen my prijímame Ježiša, ale aj on prijíma naše človečenstvo a našu jedinečnú ľudskú skúsenosť; taktiež nám ukazuje, ako sa vďaka Eucharistii spájame s Kristom a stávame sa Eucharistiou spolu s ním.

Napadlo mi, že na tejto zemi naozaj nemáme nič svätejšie od Eucharistie. Žiadne relikvie nie sú také sväté ako ona – také sväté ako sviatosť, v ktorej je reálne a podstatne prítomný Boží Syn, pravý Boh a pravý Človek. Ba ani žiadna iná sviatosť nie je taká svätá ako Eucharistia – preto ju aj voláme Najsvätejšia sviatosť. A na ceste rastu vo svätosti a láske nám nič nepomáha tak veľmi ako jej časté a hodné prijímanie.

Blahoslavený Carlo Acutis (1991 – 2006) rád hovorieval, že „Eucharistia je diaľnicou do neba“. Najsvätejšiu sviatosť mal vo veľkej úcte a sám úctu k nej šíril – napríklad vytvorením webstránky, na ktorej zdokumentoval mnohé eucharistické zázraky. Hoci žil po mnohých stránkach ako normálny chlapec, pravidelne chodieval na svätú omšu, prijímal Eucharistiu a veľmi rád chodieval aj na eucharistické adorácie. „Keď sa vystavíme slnku, opálime sa… ale keď sa vystavíme eucharistickému Ježišovi, staneme sa svätými,“ hovorieval.

V tento slnečný mesiac vám teda prajem veľa slnka, no aj to, aby sa vám podarilo vystaviť svoju dušu Slnku spravodlivosti, ktoré je medzi nami prítomné v Eucharistii.

 

Lukáš Vaník,

editor slovenského vydania