Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Staň sa tým, na čo hľadíš

Tri kľúčové vecí, vďaka ktorým uvidíme Pána

Matt Lozano

 

Pred rokmi som s niekoľkými priateľmi putoval naprieč krásnymi a divokými vrchmi Západnej Virgínie. Išli sme tam na víkend táboriť a liezť. Skôr než sme si rozložili a postavili tábor, padla na všetko úplná tma. No keď som vliezol do svojho spacieho vaku a pozrel sa na oblohu, pohľad, ktorý sa mi naskytol, mi úplne vyrazil dych.

Všade, kam som dovidel, sa rozprestierali milióny svetiel rôznej intenzity, veľkosti a farby. Hviezdy, planéty a meteority bolo vidno tak jasne, až som mal pocit, akoby som sa vznášal vo vesmíre. Bolo to to isté nebo, na aké som sa pozeral aj vo svojej rodnej Philadelphii. No svetlo, ktorá ma doma obklopovalo, „zatemnilo“ svetlo hviezd a ja som tak mohol vidieť len zlomok z ich celkového počtu.

 

Vždy sa dá vidieť viac

Svätý Pavol sa na začiatku svojho Listu Efezanom za Efezanov modlí slovami:

„Nech vám Boh nášho Pána Ježiša Krista, Otec slávy, dá Ducha múdrosti a zjavenia, aby ste ho poznali. Nech osvieti oči vášho srdca, aby ste vedeli, aká je nádej z jeho povolania“ (1, 17 – 18).

Pri čítaní tohto úryvku premýšľam o tej noci na horách, počas ktorej som po prvý raz jasne uvidel hviezdnu oblohu. Pripomína mi to, že vždy, keď svoje srdce obrátim k Bohu, Duch Svätý mi môže pomôcť uzrieť viac z úžasnej Božej krásy a jeho nekonečného majestátu. Duch Svätý vtedy odstráni „svetelný smog“ – rozptýlenia, myšlienky zamerané na seba, starosti a obavy –, ktorý zatemňuje prežívanie Božieho milosrdenstva a Božej lásky a prítomnosti.

Keď je niekto taký milý a príjemný, že to naše srdce k nemu prirodzene priťahuje, môžeme povedať: „Poznať ho znamená milovať ho.“ To isté platí aj o Bohu. Poznať ho znamená milovať ho – a vďaka tomu, že ho milujeme, ho spoznávame ešte viac. Podľa svätého Pavla Boh chce, aby sme ho videli „očami srdca“, keďže ony sú „osvietené“ Duchom.

Je to viac než len poetický obrat. Srdce nebolo pre Pavla len emocionálnym centrom človeka, ale aj samotným stredom duše. Súčasťou srdca bol intelekt, vôľa a emócie človeka. Vidieť očami srdca znamená stretnúť Boha v centre svojho bytia. To sa stalo Jakubovi, keď zápasil s anjelom počas svojho návratu do Kanaánu (Gn 32, 22 – 32). To sa stalo aj Petrovi, keď uvidel zázračný úlovok rýb a počul Ježišovo pozvanie, aby ho nasledoval (Lk 5, 1 – 11). Takéto stretnutia nás menia. Pripodobňujeme sa tomu, čo vidíme. Láskavý pohľad upriamený na Boha v jednote s Duchom Svätým vedie k premene.

 

Otvoriť oči srdca

O kúsok ďalej sa svätý Pavol v Liste Efezanom modlí k Bohu takto:

„Nech vám dá podľa bohatstva svojej slávy, aby skrze jeho Ducha mocne zosilnel váš vnútorný človek, aby Kristus skrze vieru prebýval vo vašich srdciach, aby ste zakorenení a upevnení v láske, mohli so všetkými svätými pochopiť, aká je to šírka, dĺžka, výška a hĺbka, a poznať aj Kristovu lásku, presahujúcu každé poznanie, aby vás naplnila Božia plnosť celá“ (3, 16 – 19).

Táto modlitba predstavuje tri kľúče, ktoré nám pomôžu otvoriť oči, aby sme videli Pána tak jasne ako hviezdy žiariace na nebi:

Po prvé, zakoreňme a upevnime sa v Božej láske. Pravidelne rozjímaj o pravde, že nás nič nemôže odlúčiť od Pánovej lásky. Toto je základná pravda. Boh chce, aby sme zakúšali jeho prítomnosť! Miluje nás tak veľmi, že sa nám stal podobným, trpel ako my a zomrel, aby nás vykúpil. Hoci bol všemocný, prijal našu slabosť, aby sme mohli spoznať jeho lásku.

Po druhé, pros Ducha Svätého o silu, ktorá ti pomôže lepšie pochopiť tajomstvo Božej lásky. Nemusia na to stačiť ani naše najlepšie myšlienky a modlitby a ja sám viem, aké ťažké je niekedy zotrvať v sústredenej modlitbe. Utešuje ma poznanie, že dokonca aj svätý Pavol uznával, že modlitba je náročná. Napísal: „Nevieme ani to, za čo sa máme modliť, ako treba; a sám Duch sa prihovára za nás nevysloviteľnými vzdychmi“ (Rim 8, 26).

Duch Svätý sa za nás prihovára, keď sa pripája k našim modlitbám. Dokonca aj vtedy, keď sa cítime nepokojní, rozrušení alebo bezradní a nevieme, za čo sa máme modliť, dávame sa k dispozícii Duchu Svätému. A on dokáže z nášho najhlbšieho vnútra vytiahnuť vzdychy a túžby a tieto stony v nás môžu vytvoriť hlbší priestor, v ktorom sa nám Boh môže darovať.

Po tretie, tráv čas s ľuďmi hľadajúcimi Boha. Potrebujeme celú Cirkev, „všetkých svätých“, ktorí tak ako my túžia vidieť Pána. Podeľ sa s nimi o to, čomu sa učíš v modlitbe, a počúvaj ich, keď sa ti budú zdieľať. Často uvidia niečo, čo ty sám nevidíš. Mám veľmi rád, keď sa stretneme s priateľmi alebo členmi našej rodiny a prečítame si spoločne úryvok z Písma a potom ho istý čas komentujeme a delíme sa o svoje myšlienky ohľadom jeho významu. Z týchto stretnutí vždy odchádzam povznesený, povzbudený a posilnený.

 

Staň sa tým, na čo hľadíš

Svätosť sa začína vnímaním Boha a jeho diel. Keď totiž väčšmi vnímame a jasnejšie chápeme Pána a jeho diela, začíname tiež vidieť, kým máme byť – pretože my sme boli stvorení na jeho obraz. To, že ho budeme vidieť, nám tiež pomôže pochopiť, kto už sme a čo v nás už urobil. Skús teda dennodenne v modlitbe otvárať oči svojho srdca. Hľaď na Pánovu krásu, aby si sa mohol stať tým, na čo hľadíš!