Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Pokrčený svet – o novej knihe Johna Eldredga

Bolo to niekedy uprostred 2. vlny pandémie Covidu 19, keď som sa pri svojom druhom Covide túlal s ružencom v ruke v okolitých lesoch (aby som nenakazil zbytok rodiny). Bolo sychravé počasie a každú chvíľu poletoval sneh.Všetko a všetci okolo sa pokúšalo vysvetliť, čo sa deje a navrhnúť fungujúce riešenia. No zdalo sa, že nefunguje takmer nič…

Hľadal som „Sever“ v sebe a aj v tom zmätku, ktorý sa dial okolo. Myslím, že sme si každý z nás prešli podobnými chvíľami, ktoré boli sprevádzané nebezpečenstvom straty života svojho, či našich blízkych.

Zvyknem v ťažkých chvíľach napísať SMS ľuďom, ktorí sú pre mňa autoritou, ako veci vidia oni. K takým ľuďom už roky patrí John Eldredge, autor kníh, ktoré sú dobre známe aj na Slovensku. Aj v to sychravé ráno som mu napísal. Poslal mi ako odpoveď kapitolu z knihy, ktorú práve písal a ktorej dal pracovný názov Resilient (Odolný). Tá kapitola hovorila o vytrvalosti, odolnosti, ktorú potrebujeme nielen v časoch pandémie, ale hlavne v časoch, ktoré prídu po pandémii, keď budú naše vnútorné zásoby energie vyčerpané a my „možno budeme čeliť ďalšej výzve“. To ešte nikto ani netušil, že sa schyľuje k vojne na Ukrajine, ktorá sa nás bude dotýkať aj osobne (utečenci).

Nevedel som sa dočkať kompletného textu. Uprostred všetkých možných interpretácií a konšpiračných vysvetlení toho, prečo je svet hore nohami, mi trochu chýbal prorocký hlas zvnútra Cirkvi, ktorý by mi zdvihol hlavu a pomohol znovu nabrať nádej.

Johnova kniha „Odolný“ upiera oči neustále na Krista a jasne pomenúva naše slabiny v turbulentných časoch. Aj keď sa môže zdať, že je to kniha o posledných veciach tohto sveta (takže pre niektorých možno až sci-fi žáner), je to naopak. Kniha je práve o veciach, ktoré sa nám dejú a ktorým čelíme spoločne aj každý sám.

A o tom, ako si v tomto svete ustrážiť pokoj, vnútornú radosť a nádej.

Ako žiť tak, aby nám nechýbal olej v lampách, kým Ženích nepríde.

Ako sa vrátiť k prameňu Živej vody, ktorým je sám Boh a neutekať k popraskaným cisternám, ktoré nedokážu udržať vodu.

Ako nesnívať o tom, že svet zase bude po starom (ako mastné hrnce a cibuľa v Egypte…)

 

John už nepíše ako autor z prostredia kultúry, ale ako človek, ktorý trávi hodiny v modlitbe a z tohto času vychádzajú jeho vety. Netvári sa, že každé jeho slovo je nenahraditeľné a že pojedol všetku múdrosť sveta, ale žije tak, aby jeho lampa nevyhasla a aby mu v nej nechýbal olej, kým nepríde Ten, na ktorého jeho srdce čaká. Všetko ostatné je nepodstatné…

Čítam tú knihu znovu a znova, po malých kúskoch, aby sa moje srdce stávalo odolnejším v týchto búrlivých vodách.

Novú knihu Johna Eldredgea Odolný z nášho vydavateľstva Slovo medzi nami si môžete objednať v našom eshope za zvýhodnenú cenu 8,40€.