Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Kým sa chcem stať?

Marián Kováčik

Možno otázka položená v názve článku v niekom vyvolá odozvu: „Už niekým som. Mám po štúdiách, mám stabilné zamestnanie, moja rodina sa pekne rozvíja… Myslím, že sa mi darí.“ V inom zas vyvolá inú reakciu: „Nič sa mi nedarí, cítim sa ako nepodarok, nemám už žiadne ambície, len nejako to celé prežiť a dožiť.“ A zas s ďalšom sa objaví: „Dajte mi pokoj. Žijem prítomný okamih, užívam si ho a nemám záujem sa o nejakú zmenu, ktorá sa možno ani nepodarí, možno je celý nápad kýmsi sa stávať len chiméra.“

Toto leto sme vydali v našom vydavateľstve Slovo medzi nami – redemptoristi knihu Morgana Snydera Stať sa kráľom. Myslím si, že meno autora nikomu nič nehovorí. Ale asi zbystríte pozornosť, keď poviem, že je to veľmi blízky spolupracovník Johna Eldredga, ktorý ku knihe napísal inšpirujúci úvod. Morgan už vyše dvadsať rokov spolupracuje s Johnom na uzdravovaní a pretváraní ľudských sŕdc, pričom sa osobitne venujú uzdravovaniu srdca muža. Ale kým Mordgan napísal spomínanú knihu, sám dvadsať rokov prechádzal cestou vlastného sceľovania svojho srdca a hľadania ciest v Božom kráľovstve. Kniha je výsledkom jeho vlastných skúseností, ale aj skúseností mnohých mužov, ktorých aktívne vyhľadával a kládol im otázky o tom, ako muž môže najlepšie obnoviť v sebe obraz, podľa ktorého bol stvorený. Výsledok je zhrnutý v názve diela – Stať sa kráľom.

Cesta ku kráľovstvu

Morgan Snyder nepripúšťa menšiu úlohu muža na tomto svete. Áno, môžeme a máme sa stávať odborníkmi – lekármi, stavbármi, podnikateľmi, skvelými manažérmi… –, ale nad tým všetkým je úloha, ktorá bola mužovi zverená pri stvorení: stať sa vládcom. Možno pre pár ľudí to značí vládnuť veľkej ríši, ale pre bežného muža to znamená stať sa vládcom v kráľovstve, ktoré bolo Bohom zverené do jeho starostlivosti a jeho zodpovednosti. Môže to byť rodina, môže to byť firma, môže to byť spoločenstvo veriacich… Čo však znamená vládnuť?

Nám sa kraľovanie – aj na základe rozprávok a romantických či historických filmov – často stotožňuje s rozkazovaním neobmedzenou mocou, užívaním si všelijakých rozkoší a pôžitkov, ktoré si iní nemôžu dovoliť. No vládnutie podľa Morgana znamená niečo iné. Pre priblíženie jeho videnia tu uvádzam názvy jednotlivých kapitol: Stávať sa mocným, Stávať sa synom, Stávať sa pravdivým, Stávať sa mužom podľa Božieho plánu, Stávať sa všestranným mužom, Stávať sa bojovníkom, Stávať sa dobrou pôdou, Zapustiť hlboké korene, Nájsť kráľov podobného srdca. A až na konci toho procesu je kapitola s názvom Stať sa kráľom. Z uvedených názvov vyplýva, že táto kniha ukazuje cestu, po ktorej nekráča mnoho mužov. Ale tí, čo sa na ňu odhodlajú vykročiť, majú zaručený nielen dobrodružný život, ale aj výsledok – budú stolovať s Ježišom v jeho kráľovstve.

Čo potrebujem, aby som prežil?

Vráťme sa na zem. Keď som knihu čítal prvý raz, tak som mal veľké pochybnosti, či ju vôbec vydať. Zdala sa mi taká… americká. Len si predstavte, Morgan chodí na lov losov s lukom. Hovorí, že každý muž by si mal skúsiť, aké je to zásobiť svoju rodinu mäsom vlastným lovom a potom spracovaním úlovku. Neviem, ako to chodí v Amerike, ale u nás si vôbec neviem predstaviť len tak sa vybrať do lesa a niečo zastreliť. Pytliactvo. A stať sa poľovníkom je dosť náročné (aspoň mne sa to tak vidí). Pri druhom a treťom čítaní som však postupne vnímal takéto a podobné texty ináč. Iste, u nás na Slovensku by sme nešli loviť losy (aj preto, že ich nemáme), ale môžeme sa učiť, ako prežiť v prírode, a vyskúšať si to. Morgan spomína, že keď raz išiel so synom na dobrodružný výlet, opýtal sa ho: „Čo potrebuje muž na to, aby prežil?“ Odpoveď znela: „Peňaženku a mobil.“ V podstate pravdivá odpoveď, keď sme presvedčení, že potraviny pochádzajú z tovární a všetko sa dá kúpiť.

O biede, v akej dnes žije duša muža, hovorí Morganov príklad o do detailov vypracovaných návodoch napríklad na skladanie nábytku, aby to každý dokázal. A keby nie, vždy je tam uvedený kontakt, kde sa dá zavolať a príde niekto, kto to hravo zvládne. Celý tento princíp ničenia duše muža sa dá vidieť tu: BecomeGoodsoil.com/Castration. A ako opak toho uvádza iné video: BecomeGoodSoil.com/HelloTrouble, v ktorom zaznieva silný, mužný hlas:

„Vitaj, problém. Už sme sa nejaký čas nevideli.

No ja viem, že tu niekde stále si.

A mám pocit, že ma hľadáš.

Prial by si si, aby som na teba zabudol, problém, všakže?

(No ja to neurobím.)

Možno ty si zabudol na mňa.

Možno ťa musím nájsť,

aby som ti pripomenul, kto som.“

Toto je cesta, na ktorú nás Morgan vedie – postaviť sa problému, skúsiť ho zvládnuť, nevzdať to, hoci sa to na prvý raz nepodarí.

V júni sme renovovali časť domu. Jedným z posledných krokov bola inštalácia svietidiel. Elektrikár, ktorý nám to robil, to robil hravo. No na jedno svietidlo zabudol. Keď na to prišiel, pýtal sa (už bolo dosť neskoro popoludní), či to má urobiť. Mysliac na knihu, o ktorej píšem, som povedal, že nie, že to zvládnem. Chcel som si vyskúšať kraľovanie v tejto oblasti. Robil som to vyše hodiny (komplikáciou bolo, že to bolo na schodišti na dosť neprístupnom mieste, možno aj preto to elektrikár rád nechal na mňa), nie som celkom spokojný s výsledkom, ale som rád, že to svetlo svieti. Keď tade idem, spomeniem si na chvíľu, keď som bol kráľom… Postavil som sa problému a ten musel zmiznúť.

Otázky

Chcem z knihy, ktorá celá stojí za prečítanie (a nie raz), spomenúť už len jednu vec. Autor hovorí, že máme veľa odpovedí na otázky, ktoré však nikto nekladie. Hovorí, že našou úlohou nie je dávať odpovede, o ktoré aj tak nikto nestojí, ale klásť otázky. Zmysluplné, cieľavedomé otázky. Cituje Henriho Nouwena, ktorý povedal: „Odpovede pred otázkami škodia duši.“

Máme tú smolu, že mnohí sme ako deti dostali všetky základné odpovede o Bohu, o viere, o kresťanskom živote. No neraz to boli len informácie, definície, nič nehovoriace výrazy, ktoré sme sa naučili, ale bez hlbšieho pochopenia. Je čas začať klásť otázky a možno známe odpovede dávať do nových súvislostí. Ako veľmi sme túto schopnosť stratili, ukázala aj prvá fáza synody o synodalite. Je v nej desať tém a ku každej zopár otázok. Aké náročné bolo vôbec začať rozmýšľať o nich. Aj to je asi dôvod, prečo sa na niektorých miestach tak málo ľudí zapojilo do synody. Nie sme zvyknutí dostávať otázky, mnohokrát totiž dostávame hotové odpovede…

Chceš sa stať kráľom?

Knihu Stať sa kráľom si môžete objednať na našom e-shope tu.