Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Nebeská sila a ochrana

Milosť času stráveného s Ježišom

Mark Hart

 

„Ježiš mu povedal: ,Ak môžeš?! Všetko je možné tomu, kto verí.‘ A chlapcov otec hneď vykríkol: ,Verím. Pomôž mojej nevere!‘“ (Mk 9, 23 – 24).

„Veď sme jeho dielo, stvorení v Kristovi Ježišovi pre dobré skutky, ktoré pripravil Boh, aby sme ich konali“ (Ef 2, 10).

„Už nežijem ja, ale vo mne žije Kristus. Ale život, ktorý teraz žijem v tele, žijem vo viere v Božieho Syna, ktorý ma miluje a vydal seba samého za mňa“ (Gal 2, 20).

 

Písal sa rok 1244 a rímsky cisár Fridrich II. bol vo vojne s pápežom Inocentom IV. Cisár poslal svoje vojská do celého Talianska vrátane malého mesta Assisi. Svätá Klára bola veľmi chorá a pripútaná na lôžko v kláštornej cele. Keď sa však k nej dostali správy o  útočiacich vojskách, požiadala kňaza, aby jej priniesol Najsvätejšiu sviatosť v monštrancii – v umeleckej schránke, ktorá sa používa na uchovávanie konsekrovanej hostie počas adorácie.

Klára sa vrúcne modlila pred Pánom. Potom s novou silou vstala z postele „vyzbrojená“ len Pánom. Postavila sa na strechu kláštora a pozdvihla monštranciu. „Prosím ťa, dobrý Pane,“ modlila sa, „ochraňuj tých, ktorých teraz nie som schopná ochrániť!“

V tej chvíli sa útočníci namieste zastavili a ich tváre zbledli na smrť. Zdalo sa, akoby ich odrazu zasiahol blesk. Hneď nato zostúpili z hradieb.

Tento príbeh ukazuje, že stretnutie s Ježišom v Eucharistii nám dáva silu – možno aj takú, o ktorej sme ani netušili, že ňou disponujeme. S Božím životom, ktorý v nás prúdi, môžeme nájsť silu robiť to, na čo nás Boh vyzýva, či už je to byť dobrým rodičom, starať sa o milovanú osobu alebo bojovať s pokušením a hriechom.

Ukazuje tiež, že Eucharistia nám prostredníctvom milosti, ktorú prijímame,

ponúka ochranu pred „zlobou a nástrahami diabla“ (ako vyznávame v modlitbe k svätému archanjelovi Michalovi), ako aj ochranu pred pokušeniami, s ktorými bojujeme každý deň – pokušeniami prichádzajúcimi zo sveta alebo od našej vlastnej padlej prirodzenosti.

Tak ako mal Kristus prítomný v Eucharistii moc zachrániť Assisi pred útočiacimi vojskami, má moc zachrániť a ochrániť nás pred našimi vlastnými slabosťami a hriechmi. Musíme len veriť. Ak máme problém s vierou, môžeme zvolať spolu s otcom, ktorého dieťa potrebovalo Pánovu uzdravujúcu moc: „Verím, pomôž mojej nevere!“ (Mk 9, 24).

 

Eucharistické stretnutia

V článkoch tohto čísla sme hovorili o spôsoboch, akými nás Ježiš požehnáva v Eucharistii. Vlieva do nás svoj život. Zahŕňa nás svojou vernou, zmluvnou láskou. Pozýva nás k dôvernému vzťahu s ním. Kráča vedľa nás. Dáva nám silu a chráni nás pred zlom. Všetky tieto požehnania máme k dispozícii, keď sa zdržujeme pri Ježišovi v Najsvätejšej sviatosti.

Samozrejme, Ježiša môžeme prijímať počas svätej omše každú nedeľu, ba dokonca aj každý deň. Niekedy však potrebujeme viac času na to, aby sme s ním chvíľu pobudli a dokázali tak prijať ešte viac jeho požehnania.

Akými spôsobmi by si teda mohol tráviť čas s Ježišom aj mimo nedeľnej svätej omše? Možno sa ti podarí zmeniť svoj rozvrh tak, aby si na svätú omšu zašiel aj cez týždeň. Alebo by si sa mohol zastaviť vo svojom kostole na adoráciu a stráviť tak čas v Pánovej prítomnosti. Boh využíva tieto stretnutia na to, aby do nás vlial viac svojho života, svojej lásky a svojej sily a pripravil nás na to, aby sme sa vrátili do sveta „vyzbrojení“ všetkým potrebným na vykonávanie toho, na čo nás povoláva.

 

Živá monštrancia

Ak si už niekedy bol na adorácii alebo na eucharistickom sprievode, vieš, ako vyzerá monštrancia. Toto slovo pochádza z latinského monstrare, čo znamená „ukazovať“. Keď ju nabudúce uvidíš, všimni si, že je navrhnutá tak, že sa zdá, akoby z jej eucharistického centra vychádzali lúče svetla. Je to tak zámerne; má to znázorňovať skutočnosť, že Kristova sláva žiari na svet.

Teraz si uvedom, že ty si táto monštrancia. Si Božie dielo (Ef 2, 10). V tebe je prítomný Boh (Gal 2, 20). Keď prijímaš Krista v Eucharistii, môžeš podobne ako monštrancia nechať zo seba vyžarovať jeho svetlo a nechať ho dopadať na každého, koho počas dňa stretneš.

 

(bočná lišta) Eucharistická adorácia ako súčasť tvojho života

 

Pravidelný čas strávený s Pánom pri eucharistickej adorácii môže človeku zmeniť život. Tu je pár spôsobov, ako z tejto formy modlitby môžeš urobiť pevnú súčasť svojho života.

 

Buď k sebe úprimný. Hodinové adorácie sú skvelé, ale ak nemáš toľko času alebo ak nie si zvyknutý tráviť toľko času v modlitbe, možno sa k tej „hodinke“ budeš musieť prepracovať postupne. Začni tým, že zájdeš do kaplnky vždy aspoň na pätnásť minút. Kvalita času stráveného s Pánom a frekvencia návštev je často dôležitejšia ako ich dĺžka.

 

Zostaň praktický. Možno nemáš možnosť prísť do kostola vždy, keď chceš. Môžeš teda prísť na svätú omšu o čosi skôr a stráviť nejaký čas s Ježišom vtedy. Alebo si môžeš rozvrhnúť čas tak, aby si sa mohol zastaviť v kostole (a s tebou tvoj manžel/tvoja manželka, dieťa alebo priateľ), keď pôjdeš okolo neho. Aj pár minút môže zmeniť tvoj týždeň k lepšiemu.

 

Zíď z cesty. Ako by si mohol zaradiť adoráciu do svojho týždenného rytmu modlitby? Môže to znamenať, že budeš musieť obetovať iné veci, napríklad čas strávený na internete alebo pri televízii. Začni hľadať viac príležitostí, ako obetovať iné veci pre čas modlitby s Ježišom – a všímaj si, ako ťa požehnáva.

 

Ako všetko, čo má v živote zmysel, aj eucharistický život si vyžaduje určitú disciplínu. Nezabúdaj však, že Boh sa nikdy nenechá prevýšiť vo veľkodušnosti.