Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Šanca začať odznova

„U Patty“ – viac než len program prechodného ubytovania

Hallie Riedelová

Tentoraz to bolo úplne iné, vysvetlila Holly. Nebolo to také, ako niekoľkokrát predtým, keď sa snažila „začať odznova“, no potom sa rýchlo vrátila do starých koľají. Tentoraz ju bývalá spoluväzenkyňa a kamarátka, ktorá bola katolíčka, pozvala zúčastniť sa na väzenskom duchovnom programe. Tam sa obrátila, uverila v Ježiša a prijala jeho odpustenie. Neskôr prešla obradom kresťanskej iniciácie dospelých a stala sa katolíčkou. Keď Holly prepustili z väzenia, začala úplne nanovo – a tento nový začiatok zmenil nielen jej život, ale aj život tisícok iných žien.

 

Cesta k uzdraveniu

Holly Isaacová sa vydala na túto svoju cestu pred mnohými rokmi. Ako vydatá žena a matka piatich detí prežívala vážne osobné a finančné problémy, a tak sa rozhodla privyrobiť si predávaním drog. Už zakrátko jej deti odňali a ona skončila vo väzení. Holly mala problém pochopiť, ako môže byť toto Božia odpoveď na jej modlitby za záchranu jej samej i jej rodiny. Niekoľko ďalších rokov bola striedavo na slobode a vo väzení, pretože sa nedokázala vymaniť zo začarovaného kruhu drog a zločinu a začať celkom odznova.

Jej nový začiatok sa začal, keď skontaktovala Angelu Burrinovú, koordinátorku väzenskej duchovnej služby s názvom Partners Prison Ministry. Ona a ďalší členovia tejto väzenskej duchovnej služby v rámci Baltimorskej diecézy týždeň čo týždeň prichádzali do Hollinho nápravného zariadenia a pripomínali jej a ostatným väzenkyniam, že Boh je s nimi aj vo väzení. Hoci sa to mohlo zdať čudné, Holly vtedy začala chápať, že jej uväznenie vlastne naozaj môže byť Božou odpoveďou na volanie jej srdca.

Keď ju potom znova prepustili, Holly žila v zariadení Serenity Homes, v prechodnom ubytovacom centre, ktoré viedla istá Patty Davidsonová. Podobné prechodné domovy pomáhajú ženám, ktoré boli nedávno prepustené z väzenia alebo odvykacej liečebne, nadobudnúť schopnosti a zručnosti, ktoré by mohli potrebovať, aby sa dokázali uživiť a začať nový život. Patty Holly viedla a sprevádzala. Keď Holly absolvovala celý tento program, rozhodla sa zostať s Patty a pomáhať jej so starostlivosťou o ostatné ženy v tomto dome. Toto centrum vtedy zápasilo s finančnými a byrokratickými problémami. Patty krátko nato nečakane zomrela a Holly pripadlo vedenie celého centra.

Holly spomína, že bola vystrašená a nahnevaná, že bola takto „hodená do vody“. Bola presvedčená, že nemá schopnosti, ktoré si táto práca vyžaduje. No keď sa pozrela do tvárí žien, ktoré tam žili, pochopila, že ony ju potrebujú. Spomenula si na niekoľko posledných rokov svojho života a rozhodla sa, že urobí všetko pre to, aby im dala šancu začať úplne nanovo – tak, ako ju Patty dala jej. Po tom, čo sa jej podarilo vyriešiť viaceré problémy, uvedomila si, že potrebuje začať úplne nanovo. A tak založila úplne nový prechodový program a na počesť svojej priateľky a sprievodkyne ho pomenovala „U Patty“ (angl. Patty’s Place).

 

Domov, nielen dom

Program „U Patty“ slúži už od roku 2013 bývalým väzenkyniam, ženám po odvykacej liečbe a týraným ženám – všetkým, čo potrebujú pomoc alebo miesto na život. Program má vo vlastníctve dva veľké a krásne zariadené domy v Baltimore; v každom z nich žije dvanásť ľudí. Holly sa postarala o to, aby sa tam ubytované ženy cítili skôr ako v bežnom rodinnom prostredí než v inštitucionálnych zariadeniach, a nebolo im tak nepríjemné zostať tam.

Holly tiež dbá na to, aby boli v domoch časopisy Slovo medzi nami a tiež rôzne knižočky a kalendáre, ktoré vydalo naše vydavateľstvo. Každý, kto žije v dome, si ich môže vziať celkom zadarmo. Je pritom pevne presvedčená, že každý človek sa musí sám rozhodnúť, akú úlohu bude zohrávať viera v jeho uzdravení. „Všetko, čo robím ja, je prepojené s vierou, a tieto ženy to vedia. No každý musí nájsť vieru vo vlastnom čase.“

Holly vedie tento program na základe vlastných skúseností s väzením a časom po prepustení. Obyvateľkám domova nepomáha len pri hľadaní práce a vlastného trvalého bývania; pomáha im aj prísť na to, kto vlastne sú. Pomáha im prevziať zodpovednosť za svoje rozhodnutia a dáva im šancu urobiť to, čo je správne.

Tento program nie je časovo obmedzený, a tak môžu ženy zostať „u Patty“ tak dlho, ako budú chcieť. Holly je presvedčená, že každý človek potrebuje iné množstvo času, aby dosiahol úspech. Vďaka tomu sú domy „U Patty“ úspešnejšie než tradičnejšie prechodné domy s prísnejšími pravidlami ohľadom toho, ako dlho v nich človek môže zostať či aké programy musí absolvovať. Ako hovorí Holly: „Každá žena musí urobiť svoje vlastné rozhodnutia, pretože keď tak urobí, vyťaží z tohto programu oveľa viac. Nemôže si vybrať, že neurobí ,nič‘, no chceme, aby si sama volila kroky k uzdraveniu.“

 

Druhá šanca

Pomáha teda ženám tento program? Stručne povedané, áno. Jednou z takých žien je Julie. Po vážnej dopravnej nehode ju sem poslalo odvykacie centrum. Holly hovorí, že Julia bojovala so závislosťou a keď prišla, bola riadne „vykoľajená“. Tu však začala využívať všetky dostupné programy. Išla na kurz pracovných návykov a stala sa certifikovanou ošetrovateľkou. Cez charitatívny program Autá za drobné (Vehicles for Change) sa jej podarilo kúpiť ojazdené auto. Teraz žije vo vlastnom dome so svojimi dvomi deti a má stabilnú prácu.

Nie každý príbeh však má šťastný koniec. Holly opisuje inú obyvateľku domu – Mary, ktorá sem prišla pred rokmi. Mary to nezvládla a opäť sa vrátila k drogám. Holly ju musela z domu vykázať. Mary mala dokonca takú ťažkú povahu, že Holly sa pri jej odchode zaprisahala, že ju už nikdy nevezme naspäť. No asi pred rokom jej Mary začala opäť volávať s prosbou o pomoc.

„Každý si zaslúži druhú šancu,“ povzdychla si Holly, „a to aj napriek tomu, že niektorí ju nijako nevyužijú.“ A tak pred šiestimi mesiacmi dala Mary druhú šancu. Mary bola po celý ten čas triezva aj čistá (Holly trvá na náhodnom vykonávaní testov na drogy). Momentálne Mary rieši svoje zdravotné problémy. Až neskôr sa pustí do ďalších krokov svojho uzdravenia a nápravy. A začala aj chodievať do kostola – čo jej podľa Holly pomáha zostať triezvou.

Holly zakúsila Božie pôsobenie vo svojom živote, vďaka ktorému dostala silu začať odznova. Je presvedčená, že každá žena, ktorá sem prichádza, si zaslúži rovnakú šancu, akú dostala ona. Jej životné skúsenosti ju jedinečným spôsobom pripravili na to, aby sprevádzala tieto ženy a starala sa o ne. Je pritom vďačná aj za tie najťažšie chvíle, ktorými prešla, pretože práve tie jej pomohli zažiť Pánovu lásku a stať sa človekom, akým je dnes.