Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Múdrosť tichého svätca

Čo nás v dnešnej dobe môže naučiť svätý Jozef

Keď pápež František v decembri vyhlásil mimoriadny rok zasvätený svätému Jozefovi, vnímal som to ako znamenie nádeje. V týchto ťažkých časoch, ktorými prechádzame, som to vnímal ako znamenie toho, že Jozef nás bude chrániť a sprevádzať. Môžeme pevne veriť, že tak ako bdel nad dieťaťom Ježišom a jeho matkou, tak teraz bdie aj nad Cirkvou.

Práve preto pápež František napísal svoj krásny apoštolský list s názvom Patris corde („S otcovským srdcom“). Svätý Otec v ňom pozýva celú Cirkev zveriť sa Jozefovi, vzývať ho a napodobňovať: „Všetci môžu objaviť vo svätom Jozefovi… orodovníka, oporu a sprievodcu v ťažkých chvíľach.“

Tento Ochranca Vykupiteľa, ako sa svätý Jozef nazýva, zohral v dejinách spásy nenápadnú, no mimoriadne dôležitú úlohu. Boh si tohto spravodlivého muža vybral, aby bdel nad skrytými a krehkými začiatkami týchto dejín: aby bdel nad tajomstvom Panny Márie a nad tajomstvom dieťaťa Ježiša. V tomto článku by som vám rád predstavil niekoľko myšlienok o úlohe svätého Jozefa v našom živote a o tom, čo nás môže naučiť teraz vo svete, ktorým zmietajú rôzne krízy.

 

Duchovná obnova

Keď nás Svätý Otec pozýva obrátiť sa v tejto dobe na svätého Jozefa, pravdepodobne to robí preto, lebo vníma, že Boh nás pozýva začať žiť nanovo a dožadovať sa bedlivej pomoci tohto svätca. Je pravda, že Cirkev dnes možno vyzerá veľmi zranená a na niektorých miestach môže pripomínať až rumovisko. No Pán môže nechať vyrásť kvety aj na rumoviskách.

Som presvedčený, že práve teraz sa rodia v Cirkvi nové veci. Možno sú ešte stále skryté a krehké, no majú veľký potenciál rásť a vzmáhať sa. Svätý Jozef bude bdieť nad týmito novými začiatkami – tak ako bdel nad Svätou rodinou a chránil ju. Taktiež nám pomôže rozlišovať a rozpoznávať tieto nové diela Ducha Svätého, aby sme ich mohli chrániť a podporovať.

Uprostred búrok a vonkajších zmätkov, ktoré teraz prežívame, nás Pán volá aj k hlbšiemu vnútornému životu. Zverme teda svoju cestu viery svätému Jozefovi a chopme sa tých základných vecí, potrebných na akúkoľvek duchovnú obnovu: hľadajme Boha v modlitbe, nachádzajme ho v hlbokej dôvernosti svojho srdca a vnímajme hnutia Ducha Svätého vo svojom vnútri, aby nás tak mohol viesť a oživovať. V tomto duchu nás pobáda aj svätá Terézia Avilská: „Ten, kto nemá nikoho, kto by ho učil dôvernej modlitbe, nech si za svojho učiteľa vyberie tohto obdivuhodného svätca; taký človek sa nebude musieť báť, že by pod jeho vedením poblúdil.“

 

Napodobňovanie Jozefových čností

Pandémia a všetky ostatné krízy a konflikty, ktoré prežívame, nás môžu ľahko voviesť do pasce úzkosti, rebélie, zatrpknutosti, obviňovania alebo izolácie. Taktiež môžeme začať úzkostlivo hľadať falošnú istotu v zákonníctve, prísnosti alebo tvrdom presadzovaní vlastných postojov. Z týchto a ďalších dôvodov skutočne potrebujeme napodobňovať čnosti, ktoré vidíme na svätom Jozefovi. Ak budeme nasledovať jeho príklad, nájdeme konštruktívne odpovede – odpovede lásky – na problémy, s ktorými sa boríme.

Rád by som sa zamyslel najmä na tromi Jozefovými čnosťami: nad jeho tichosťou, čistotou a poslušnosťou Bohu.

 

  1. Jozefova tichosť

Nemáme zaznamenané ani jediné Jozefovo slovo; Písmo nám ho predstavuje ako muža mlčania. Niežeby Jozef nevedel hovoriť; on jednoducho hovorí len vtedy, keď je to nutné, a aj vtedy hovorí triezvo, vhodne a spravodlivo. Práve „spravodlivosť“ (Mt 1, 19), ktorú mu Písmo priznáva, sa osobitne vzťahuje na jeho (ne)hovorenie..

Dnes vidíme, aký ničivý účinok môže mať veľký hluk a nadbytočné slová. Tieto veci veľmi škodia modlitbe a duchovnému životu. Okrem toho, keď človek svoju reč nekontroluje alebo pri nej nepoužíva rozlišovanie, spôsobuje ňou vážne škody. Dnes máme pocit, že čím viac sa budeme o probléme rozprávať, tým skôr ho dokážeme vyriešiť, no niekedy je to presne naopak.

Samozrejme, slová sú užitočné a nutné a niekedy môže byť aj mlčanie hriešne – napríklad, keď sú ukrývané hriešne veci, ktoré by mali byť vynesené na svetlo. No mali by sme si dať pozor, aby sme nehovorili priveľa alebo prirýchlo. Niekedy svojimi slovami vyjadrujeme len obavy, strach a hnev a môžeme nimi danú situáciu skomplikovať viac, než je to nutné.

Každú situáciu treba najskôr prijať v tichu, treba ju nechať dozrieť vo svojom srdci a v modlitbe, a akceptovať to, čo nemôžeme pochopiť. Keď sa zriekneme snahy všetko pochopiť a mať vo svojej moci, môžeme trpezlivo čakať na to, že nám Boh ukáže, ako sa máme k tejto situácii zodpovedne postaviť.

Evanjeliá ukazujú, že Jozef stál pred mnohými nepochopiteľnými situáciami. No vďaka svojmu postoju prijatia, ticha, viery a modlitby napokon zakaždým pochopil, čo od neho Boh žiada, a aj to vykonal. Takto dokázal ochrániť krásu skrytého Božieho plánu a vložiť sa celkom do jeho služby.

 

  1. Jozefova čistota

Jednou z Jozefových najkrajších vlastností je čistota. Čistota je oveľa širší pojem než len zdržiavanie sa pohlavného styku. Je to vzťah s druhým človekom, ktorý je slobodný od všetkých foriem vlastnenia, manipulácie, kontroly a dotieravosti. Čistý človek rešpektuje druhého v jeho slobode, tajomstve, emóciách a jedinečnom povolaní a preukazuje úctu aj jeho telu. Hlbokú krásu každého človeka a to, čo je na ňom jedinečné a vzácne, vnímame predovšetkým vďaka pohľadu viery a lásky. Druhého tak totiž nevnímame ako vec, ktorú máme použiť, ale ako „svätú zem“, ku ktorej sa môžeme priblížiť, len keď si vyzujeme svoju obuv tak ako Mojžiš približujúci sa k horiacemu kríku (pozri Ex 3, 5).

Takýto čistý muž nie je pre ľudí hrozbou – a najmä nie pre tých, ktorí sú najzraniteľnejší a najkrehkejší. Práve naopak – tento muž dokáže preukázať a poskytnúť ochranu, nehu, bezpečie a úctu všetkým, ktorých mu Pán pošle do cesty, zvlášť ak ide o ľudí pokorných a chudobných. Svoju silu nepoužíva na to, aby súperil s inými alebo aby sa nad nich vyvyšoval, ale aby namiesto toho ochránil tých najmenších a najslabších.

Som presvedčený, že Pán si praje prostredníctvom Jozefa napraviť všetky deformácie mužnosti a otcovstva, a túži dať svetu namiesto toho mužov, ktorí sú otcami podľa Božieho srdca. Takíto muži sa dokážu úplne vložiť do služby kráse a tajomstvu ľudí, ktorí sú im zverení.

No čistota nie je len pre mužov; príklad svätého Jozefa môže pomôcť aj ženám. Všetci občas zakúšame pokušenie vlastniť, manipulovať alebo zvádzať druhých pre vlastný osoh. Svätý Jozef nám všetkým ukazuje, ako vyzerajú čisté, dobre usporiadané a láskyplné vzťahy.

 

  1. Jozefova poslušnosť

Písmo vyzdvihuje Jozefovu poslušnosť; zakaždým, keď sa mu Pán prihovoril vo sne, on okamžite urobil to, čo mu povedal. Takáto poslušnosť nebola vždy ľahká, pretože Jozefa viedla na celkom nečakané cesty. No bola to poslušnosť naplnená dôverou v Božiu múdrosť a vernosť; poslušnosť preniknutá synovskou láskou, tvorivosťou a osobnou iniciatívnosťou.

Takáto poslušnosť Bohu je obzvlášť potrebná v dnešnej dobe. Nemôžeme predstierať, že vyriešime krízy a problémy súčasného sveta len svojou vlastnou silou, svojimi schopnosťami, svojou inteligenciou alebo múdrosťou. Musíme obnoviť svoju poslušnosť tým, že podriadime svoju vôľu Božím plánom. Práve poslušnosť Bohu nás vyslobodzuje z moci zla vo svete, pomôže nám prijímať dobré rozhodnutia a urobí náš život plodným a krásnym.

Jozef vďaka svojej poslušnosti dokázal uchrániť Máriinu povesť a možno dokonca aj jej život. (Spomeňme si, že mohla byť ukameňovaná.) Jeho poslušnosť zachránila dieťa Ježiša pred Herodesovým prenasledovaním. Ak i my chceme zachrániť to, čo je nám na tomto svete najdrahšie a najdôležitejšie – všetko to, čo ohrozujú sily zla –, potom musíme pochopiť, že táto záchrana príde skrze poslušnosť Bohu.

Nie vždy a v každej situácii jasne vidíme, čo je Božia vôľa, no vždy si musíme vo svojom srdci uchovávať veľkú túžbu plniť Pánovu vôľu a prosiť ho, aby nám ukázal svoje cesty. Vtedy si môžeme byť istí, že nás bude viesť. Táto poslušnosť sa dá uplatňovať v rôznej podobe: ako vernosť Božiemu slovu a Cirkvi, vnútornú poslušnosť hnutiam Ducha Svätého aj ako vzájomnú podriadenosť medzi veriacimi. Keď budeme poslušní Bohu ako svätý Jozef, budeme dostatočne slobodní a silní na to, aby sme sa postavili všetkému, čo sa stane počas dňa, a prevezmeme na seba zodpovednosť, ktorá prinesie bohatú úrodu.

 

Poprosme svätého Jozefa, aby nás priučil a podelil sa s nami o tieto krásne postoje svojho srdca. V tomto mimoriadnom roku zasvätenom tomuto svätému pestúnovi sa mu môžeme zveriť aj my. On nás bude chrániť, viesť a ukáže nám, ako žiť v týchto náročných časoch.