Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Si mojím zvláštnym vlastníctvom

Často počúvame, že sme boli stvorení z lásky a pre lásku. Áno, to je dobré vedieť. No táto láska má na nás silný vplyv až vtedy, keď ju dôverne a osobne prežívame. Len si spomeň, akú hlbokú radosť prežívame, keď nám manžel, manželka, rodič alebo dobrý priateľ povie, že nás má rád, a pristupuje k nám s úctou. Ak dokáže byť takáto silná láska človeka, predstav si, aký veľký vplyv môže mať na nás osobné zakúsenie Božej lásky.

 

Zmluva v krvi

Takto chápali svoj vzťah s Bohom aj Izraeliti. Vedeli, že Boh si ich váži a hlboko ich miluje. Dokonca mali aj rukolapný dôkaz o tejto jeho láske. Osobne ich vyslobodil z otroctva, vyviedol ich z Egypta a dal im do vlastníctva krajinu Kanaán. Taktiež im prisľúbil, že bude stále s nimi. Miloval ich tak veľmi, že s nimi uzavrel osobitnú zmluvu – a to neurobil so žiadnym iným národom. Uzavrel ju s nimi na vrchu Sinaj, keď Mojžiš obetoval krv dvoch býčkov.

V staroveku bola krv dôležitou súčasťou akejkoľvek dohody alebo zmluvy medzi dvomi stránkami – či už išlo o dva národy túžiace uzavrieť mierovú zmluvu alebo dva kmene či rodiny, ktoré sa chceli spojiť a vytvoriť väčší klan. Mnohé vážne dohody sa uzavierali zmluvným obradom, súčasťou ktorého bola obeta zvierat a poznačenie stránok ich krvou.

Uzavretím takejto zmluvy ľudia dávali najavo dve veci: 1. Vyjadrovali, že obetovaná krv – tá, ktorou sa poznačili – ich spája v posvätnom zväzku. 2. Zabitím zvieraťa a vyliatím jeho krvi však zároveň hovorili: Keby sme niekedy porušili túto svoju zmluvu, nech naši bohovia s nami spravia rovnako, ako sme my spravili s týmto zvieraťom.

Keď Boh uzavieral zmluvu so svojím ľudom, aj on zviazal so sebou svoj ľud obetnou krvou. Sľúbil im, že nikdy neporuší svoj sľub, že bude ich Bohom, Ochrancom a Spasiteľom. A keby niekedy Izraeliti pochybovali o Pánovej dobrote a vernosti, stačilo, aby si pripomenuli zmluvu, ktorú s nimi uzavrel Mojžiš – zmluvu spečatenú obetnou krvou.

Aby sme lepšie pochopili, čo táto krv znamenala pre Izraelitov, skúsme si predstaviť, že sme v ten deň na vrchu Sinaj aj my. Pozorne počúvame, ako Mojžiš vyhlasuje: „Toto je krv zmluvy, ktorú s vami uzavrel Pán podľa všetkých týchto slov“ (Ex 24, 8). Práve sa stalo čosi úžasné: Boh vyhlásil, že si jeho zvláštnym vlastníctvom. Teba i tvoju rodinu postavil po svojom boku – a s vami aj všetkých ostatných Izraelitov!

 

Nová zmluva

Teraz si predstav, že si v hornej sieni s Ježišom, keď slávi poslednú večeru so svojimi učeníkmi. Počas stolovania Ježiš berie kalich naplnený vínom, podáva ho učeníkom a hovorí: „Pite z neho všetci: toto je moja krv novej zmluvy, ktorá sa vylieva za všetkých na odpustenie hriechov“ (Mt 26, 27 – 28).

Predstav si, ako silno museli tieto slová zapôsobiť na učeníkov. Oni poznali tradície predkov. Vedeli, že Boh s nimi uzavrel zmluvu a spečatil ju obetnou krvou. A teraz Ježiš, ktorý vykonal mnohé veci, ktoré mohol robiť len Boh, oznámil, že táto jeho krv spečaťuje novú zmluvu! Mesiáš, ktorého milovali, s nimi utváral zväzok taký pevný, že ho nemohol rozviazať žiaden hriech.

No Ježiš  túto novú zmluvu len neprisľúbil. Po tom, čo obetoval tento kalich a povedal, že je naplnený jeho krvou, pozval ich, aby túto jeho krv, krv novej zmluvy, sviatostne prijali do svojho tela i srdca. Nepokropil ich touto krvou, tak ako Mojžiš pokropil ich predkov krvou starej zmluvy. Namiesto toho im dal privilégium uzavrieť túto zmluvu oveľa intímnejším a mocnejším spôsobom.

 

Posolstvo Ježišovej krvi

Nakoniec si predstav, že stojíš pri päte kríža s Pannou Máriou, Jánom a Máriou Magdalénou, . Hľadíš na Ježiša a vidíš, ako nevládze dýchať. Z rúk aj nôh mu vyteká krv. Hľadíš na to, ako jeho krv steká a kvapká na zem, a odrazu si spomenieš na slová, ktoré povedal pri poslednej večeri; hlboko ťa to zasiahne. Jeho krv ti oznamuje posolstvo o krajnej Božej láske a vernosti – k tebe i ku všetkým ostatným ľuďom.

Pri pohľade na jeho krv tiež vidíš, že Boh uzavrel zmluvu nielen s celým ľudstvom vo všeobecnosti, ale aj s tebou osobne. Vidíš, ako tento napohľad obyčajný muž podstupuje neobyčajné muky. Nie preto, že by bol vinný, či preto, že by ho premohol niekto silnejší, ale len pre jeho hlbokú a nezlomnú lásku k tebe.

Ježišova krv ti hovorí aj to, že Ježiš ťa nikdy nezanechá ani neopustí. To, že je pre teba ochotný toto všetko pretrpieť, dokazuje, že mu na tebe bude navždy záležať. Dokazuje to, že odpúšťať a uzdravovať – ako to robil počas svojho pozemského života – bude aj naďalej, pokým bude trvať táto „večná“ zmluva.

Ježišova krv – krv Bohočloveka – ti dáva najavo, že on sa s tebou spojil tým najhlbším a najosobnejším spôsobom. Ty nie si žiadny „obyčajný“ človek. Prúdi v tebe Boží život a tento život má moc zmeniť ťa a meniť ťa čoraz viac podľa Ježišovho obrazu.

 

Na moju pamiatku

Nikdy nezabudni, že Boh s tebou uzavrel zmluvu. Nikdy nezabudni na to, že teraz si členom jeho rodiny, Cirkvi. Máš miesto pri stole na hostine a je to čestné miesto. Spomeň si na to vždy, keď pôjdeš na prijímanie: tento oltár je predobrazom stola večnej hostiny, symbolom slávnosti, ktorá nastane, keď sa Ježiš vráti.

No pamätaj aj na to, že ako člen Ježišovej rodiny máš nespočetne veľa bratov a sestier, otcov a mám, dcér a synov, ktorí tiež patria do tejto rodiny. Ty patríš k nim a oni patria k tebe. Len spolu ako jedna rodina nájdete silu potrebnú na žitie svojho zmluvného zväzku s Kristom. Ty potrebuješ ich a oni potrebujú teba.

Ako ľahko dokážeme zabudnúť na to, čo Kristus pre nás urobil tým, že za nás vylial svoju krv. Preto Ježiš svojim učeníkom pri Poslednej večeri povedal: „Toto robte na moju pamiatku“ (Lk 22, 19). Počas tohto Pôstu, a zvlášť počas Veľkého týždňa, dovoľ Ježišovej krvi povedať ti posolstvo o odpustení, obete a zmluvnej láske. Ježiš za teba zomrel, odpustil ti hriechy a zviazal ťa so sebou nezlomným putom lásky, ktoré spečatil životom obsiahnutým v jeho krvi.