Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Aj svoj život položím za ovce

Krv odpustenia

Čoho sa zriekneš počas tohto Pôstu? V tomto období zaznieva táto otázka pomerne často. Ľudia sa zvyknú zrieknuť niečoho, čo im prináša potešenie – napríklad sladkostí, televízie alebo kávy. Iní sa možno rozhodnú vzdať jedného jedla týždenne a ušetrené peniaze venovať nejakej charitatívnej organizácii. Alebo sa možno rozhodnú „postiť“ od kritických myšlienok alebo posudzovania a šírenia klebiet.

Každý Pôst robíme takéto obety, aby sme rástli v čnosti, sebaovládaní a odpútanosti od vecí. No ako o chvíľu uvidíme, naše obety nič nepridávajú k Ježišovej obete na kríži. On nás raz a navždy vykúpil a oslobodil nás od hriechu a smrti skrze svoju jedinú obetu.

V tomto článku chceme preskúmať posolstvo tejto obety, prameniace z krvi, ktorú Ježiš vylial na kríži. Začnime však historickými súvislosťami.

 

Obety v starovekom svete

Od nepamäti ľudia prinášali obety rôznym bohom, v ktorých verili. Tieto obety zvyčajne sprevádzal rituál, pri ktorom bolo zabité zviera a jeho krv bola vyliata na oltár. Ľudia prinášali obety vďakyvzdania, aby uspokojili svojich bohov, a obety zadosťučinenia, aby odvrátili ich hnev. Prinášali obety, aby si vyprosili dobrú úrodu alebo víťazstvo v boji. A prinášali obety, aby si zaistili ochranu boha pred útokom nepriateľa.

Nám takéto krviprelievanie môže pripadať zvláštne. No starovekí ľudia verili, že krv je posvätná, pretože je v nej život daného človeka alebo zvieraťa. Takže tým, že sa bohom prinášala krv, prinášalo sa na obetu čosi, čo malo veľkú hodnotu. Ľudia tiež verili, že keď túto krv pijú alebo sa ňou poznačia, spájajú sa s bohmi, ktorí túto krv prijali tiež.

Aj židovský národ, vyvolený Boží ľud, prinášal obety – a to aj obety krvavé. Izraeliti sa však nimi nesnažili získať Božiu priazeň tak, ako to robievali okolité pohanské národy. Oni vedeli, že Boh ich miluje. Boh povolal Abraháma, aby bol ich otcom. Poslal im Jozefa, aby ich zachránil pred hladomorom. A poslal im aj Mojžiša, aby ich vyslobodil z otroctva. Izraeliti teda svoje obety vnímali ako spôsob, ktorým mohli zostať Bohu nablízku, ktorým mu mohli prejaviť vďaku za jeho dobrotu a pripomínať si lásku a starostlivosť, ktorú im preukázal.

 

Ježiš, dokonalá obeta

Keď sa posunieme v čase od Mojžiša k Ježišovi a k jeho smrti na kríži, vidíme úplne inú obetu: Ježiš Bohu nepriniesol ako obetu býka alebo baránka. On obetoval sám seba. Ako obetu priniesol Otcovi svoj vlastný život, svoju vlastnú krv.

Ešte dôležitejšie je však to, že túto obetu priniesol sám Ježiš. „Otec ma preto miluje, že ja dávam svoj život, a zasa si ho vezmem. Nik mi ho neberie, ja ho dávam sám od seba“ (Jn 10, 17 – 18). Svojím umučením dal jasne najavo, že všetko toto sa udialo podľa Božieho plánu a s jeho plným vedomím a súhlasom.

 

Boží Baránok

Akú obetu Ježiš priniesol? S istotou môžeme povedať, že to bola obeta na odčinenie hriechov – na odčinenie hriechov všetkých ľudí. V našom prvom článku sme si vysvetlili, že Ježišova krv nám hovorí, že Boh nám odpustil hriechy. No teraz vidíme, že Ježišova krv nám neprináša len odpustenie hriechov. Ježiš totiž vylial svoju krv a vzal na seba hriech sveta aj preto, „aby sme zomreli hriechu a žili pre spravodlivosť“ (1 Pt 2, 24).

 

  • Ježiš vzal na seba hriechy farizejov a saducejov, ktorí naňho položili ruky, aby ho zajali, a vzal na seba aj hriechy všetkých tých, ktorí sa uchýlili k nespravodlivosti a klamstvu, aby dosiahli, čo chceli;
  • Ježiš vzal na seba hriechy zástupu kričiaceho: „Ukrižuj ho!“ a pritom vzal na seba aj všetky hriechy tých, ktorí odmietli Boha a snažili sa ho vyštvať zo svojho života;
  • Ježiš vzal na seba hriechy vojakov, ktorí ho bili a dali mu na hlavu tŕňovú korunu, a spolu s nimi vzal na seba aj všetky hriechy spojené s násilím, týraním a zneužívaním, spáchané proti bezmocným;
  • Ježiš vzal na seba hriech, ktorý spáchal Pilát, keď si umyl ruky od Ježišovej krvi, a spolu s ním vzal na seba aj hriechy všetkých tých, ktorí zostali nečinní zoči-voči páchanému zlu.

 

Ježiš vzal všetky tieto hriechy na kríž a s nimi aj moc, ktorú mali nad nami (pozri Rim 6, 14). On sám niesol smrť, ktorá bola plodom týchto hriechov: smrť plynúcu z nenávisti, ľahostajnosti, násilia, predsudkov, nedostatku viery. A niesol  aj všetky ostatné formy smrti, ktoré sme naňho dokázali vychrliť. On ich všetky vzal na kríž a stal sa „Božím Baránkom, ktorý sníma hriechy sveta“ (porov. Jn 1, 29).

 

Posolstvo krvi

Ježišova láska je silnejšia než hriech a smrť. Toto je posolstvo obety, ktoré nám prináša Ježišova krv. Hovorí nám, že Ježiš z poslušnosti a z lásky priniesol ako obetu seba samého. A ak by sme aj na túto obetu odpovedali hriechom a násilím, on bude naďalej prinášať sám seba, až kým nebude môcť povedať: „Je dokonané“ (Jn 19, 30), teda kým hriech nebude celkom zničený.

Ježišova krv nám prináša i posolstvo o dokonalosti a úplnosti tejto obety. Spasiť nás môže jedine táto Ježišova obeta, ktorá bola vykonaná raz a navždy. My nemusíme prinášať obety, aby sme si zaslúžili spásu. Nie, Ježiš sa rozhodol za nás obetovať a nič z toho, čo robíme my, nemôže k tejto obete niečo pridať alebo z nej odobrať.

Ježišova krv nám napokon prináša posolstvo o pozvaní. Svätý Pavol napísal: „Prinášajte svoje telá ako živú, Bohu milú obetu“ (Rim 12, 1). Vlož sa do služby Pánovi a jeho ľudu. Použi svoj čas a energiu na službu Bohu, aj keď sa pritom budeš musieť zriecť svojho pohodlia. Aj ty môžeš zo svojho života urobiť „živú obetu“ pre Pána a pre ľudí vo svojom okolí. A táto obeta môže mnohým zmeniť život!

 

Toto robte na moju pamiatku

Ak sa teda práve rozhoduješ, aké pôstne predsavzatie si dáš, pamätaj, že Boh nepotrebuje tvoje obety. On ťa už miluje a je ti úplne oddaný. To však neznamená, že by si Bohu nemal prinášať žiadne obety! Vždy, keď sa kvôli nemu niečoho zriekneš, odpovedáš na lásku a milosrdenstvo, ktoré ti Ježiš preukázal, keď za teba vylial svoju krv.

Tvoje obety budú zvlášť plodné vtedy, keď sa namiesto toho, čoho si sa zriekol, rozhodneš robiť niečo, čím Božiu lásku k tebe preukážeš druhým. Z času stráveného na internete sa môže stať čas strávený modlitbou príhovoru za rodinu. Z peňazí minutých na sladkosti sa môžu stať peniaze darované chudobným. Sebecké myšlienky sa môžu premeniť na modlitby chvály adresované Bohu.

V krvi vyliatej na kríži bol Ježišov život. Tento život bol Bohu prinesený na obetu z lásky k nám. Kiež všetci deň čo deň túto lásku prijímame a pripájame sa k Ježišovej obete kladením svojho života za druhých.