Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Ježiš nás vzal do srdca Európy!

John Eldredge o čase na Slovensku

V roku 2020 sme na Slovensku vydali v poradí štrnástu knihu Johna Eldredga s názvom Vezmi si svoj život späť, podtitul knihy – Každodenné cvičenia do bežného života vo svete, ktorý sa zbláznil. Tento autor, známy slovenským čitateľom, navštívil v apríli 2011 Slovensko. Pripomeňme si Johnove slová, ktorými svoju cestu na Slovensko popisuje.

John sa vrátil z cesty na Slovensko a svojmu tímu v Ransomed Heart, povedal aj toto:

Nie som si istý, kde začať tento príbeh. Možno to začalo v roku 1950, keď počas jednej noci, komunistický režim, v bývalom Československu, uväznil 877 kňazov. Kňazi boli prevezení do kláštora, z ktorého sa stal väzenský tábor. Mnohí boli dlhé roky mučení a väznení. V tomto kláštore, som so synom Lukom býval počas svojej návštevy Slovenska. A možno sa príbeh začína vizionárskym poľským kňazom, ktorý v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch brával mladých ľudí do lesa, aby ich tajne učil kresťanskú vieru. Tajne, lebo komunisti také veci prísne zakazovali. Jedeným z týchto vtedy tínedžerov bol muž, ktorý teraz zorganizoval moju cestu na Slovensko. Je tiež možné, že príbeh sa začal tým, že sa Posvätná romanca začala prekladať do slovenčiny. A možno toto všetko je súčasťou jedného a toho istého príbehu.

Naša cesta bola neuveriteľná v každom ohľade. Na všetkých stretnutiach bolo veľa nadšených ľudí. Nemali sme ani potuchy, ako hlboko sa posolstvo, ktoré sa snažíme odovzdávať, dotklo ľudí na Slovensku. Na Slovensku knihy Divoký v srdci a Očarujúca patria k najpredávanejšími knihám.

Snažím sa spomenúť si na všetky tie úžasné príbehy, ktoré som počul. Počul som stovky svedectiev o zmene života: katolícke spoločenstvá používali vo formácii tento materiál (vôbec sme o tom v USA nevedeli). Na konferencii bolo mnoho sĺz. Jeden muž mi povedal, že plakal takmer celý deň. Počuli sme, že misionári berú so sebou toto posolstvo aj ďalej do Moldavska, Rakúska, Nemecka a na Ukrajinu…. Je to neuveriteľné.

Nebolo jednoduché čakať, kým prekladateľ preloží, čo som hovoril. Po každej vete – dvoch, som musel čakať na preklad. Nebolo jednoduché ani vycítiť, ako ďaleko môžem zájsť duchovne. Ale Ježiš mal plány. A ešte ako! Po celodennej konferencii ma odviezli do kláštora. Bol už neskorý večer. Šofér sa na mňa pozrel a povedal: „Vedel si, že Slovensko volajú srdcom Európy?“ Neuveriteľné. Ježiš nás vzal do srdca Európy! To, čo sa tam stalo, bolo také hlboké! Nikdy doteraz sme na našich duchovných cvičeniach nezažili niečo podobné. Potom sme odišli do Varšavy. Bolo to rovnako mocné. Zachránené životy, zachránené manželstvá, zachránené srdcia. Ľudia prichádzali a zmohli sa len na „ďakujem, ďakujem“. Som praktický bez slov.

John Eldredge

Originál v angličtine http://blog.ransomedheart.com

Knihy Johna Eldredge https://slovomedzinami.sk/autor/john-eldredge/