Pre dopravu zadarmo
nakúpte ešte za 35,00
Košík. 0,00

Boh sa nám prihovára prostredníctvom Syna

 Čo nám Ježiš chce povedať?

Kde by si predniesol reč, ktorá by mala zmeniť svet? Vystúpil by si na vysoký vrch? Vyhľadal by si televízne štúdio v najväčšom meste na svete? Nahral by si video a zavesil ho na internet? Nech by si to už urobil akokoľvek, určite by si si dal záležať na tom, aby sa tvoje posolstvo dostalo k čo možno najväčšiemu počtu ľudí. Asi by si sa nerozhodol prehovoriť v ospalom mestečku medzi judskými horami. No presne to urobil Boh. Presne tam vyriekol svoje najdôležitejšie, konečné Slovo: v Betleheme. Tam do sveta vstúpil Ježiš a tam sa začal odohrávať najdôležitejší okamih dejín našej spásy.

Počas prvých Vianoc prišiel Boží Syn na zem – ako malý, v tichosti a skrytosti. Jeho rodina sa uchýlila v maštali a narodil sa pod rúškom noci. Ježiš ako bezmocné dieťa spal v prepožičanom válove. Anjelské zbory ohlasovali jeho narodenie, no ich posolstvo si vypočulo len pár pastierov, ktorí potom našli tohto novonarodeného Kráľa. Akým zvláštnym spôsobom sa Boh rozhodol vstúpiť do dejín ľudstva!

A napriek tomu všetkému bolo toto dieťa Bohom. Ono bolo Slovom, ktoré bolo na počiatku u Boha, Slovom, ktoré sa stalo telom, aby sme mohli uvidieť jeho slávu (pozri Jn 1, 1 – 2. 14). Vďaka Ježišovi mohli ľudia uzrieť Boha a komunikovať s ním tak, ako po tom on sám od vekov túžil (pozri Jn 1, 14. 18). V tomto článku sa pozrieme na niektoré slová, ktoré povedal Otec o Ježišovi, i na tie, ktoré povedal o sebe sám Ježiš počas svojho pozemského života. Vďaka tomu budeme môcť prísť na to, čo nám chce povedať dnes!

 

Slovo zjavenia

Boh Otec pri Ježišovom krste prehovoril z neba. Povedal: „Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie, počúvajte ho!“ (porov. Mt 3, 17; Mk 9, 7). Vtedy ešte len málokto chápal, kto je vlastne Ježiš. No Otec predsa vyslovil toto svoje slovo zjavenia a ním začal pripravovať srdcia jeho poslucháčov – aby v neho v plnosti času mohli uveriť.

Boh chce, aby sme aj my verili v jeho posolstvo a aby sme tak mohli počúvať jeho Slovo – jeho Syna. Možno od malička patríme do Cirkvi a už sme toho o Ježišovi počuli veľmi veľa. Možno každú nedeľu chodíme na svätú omšu, pravidelne sa spovedáme a veríme vo všetko, čo sme sa naučili. No Boh chce, aby bola naša viera ešte osobnejšia. Chce, aby sme vo svojom srdci počuli hovoriť jeho hlas: Ježiš je mojím Synom. On je naozaj Boh. Zomrel za teba a vstal z mŕtvych. On ťa miluje. A chce ťa učiť a prehlbovať tvoju vieru. Počúvaj ho!

 Pouvažuj: Ako by si mohol počúvať Ježiša?

 

Slovo pozvania

Vieš si predstaviť, aké nadšenie muselo sprevádzať Ježiša na začiatku jeho verejného účinkovania? Zovšadiaľ sa k nemu hrnuli zástupy. Hovoril s mocou. Uzdravoval nevyliečiteľné choroby a stoloval s vyvrheľmi. Bolo cítiť, že sa deje čosi nové. „Priblížilo sa Božie kráľovstvo,“ ohlasoval (Mt 4, 17). A všade, kam Ježiš prišiel, pozýval: „Poďte za mnou“ (pozri Mt 4, 19; 9, 9). Chcel, aby za ním ľudia prišli, aby sa mu mohli zahľadieť do očí, počuli ho hovoriť a pocítili jeho dotyk. Bol stelesnením Božích slov vyslovených prorokmi: pozýval ľudí, aby prišli vrátili sa k Bohu, ktorý ich stvoril (pozri Iz 55, 3; Jer 29, 12; Mal 3, 7).

Ježišovo pozvanie vťahovalo ľudí do vzťahu, ktorý im zmenil život. Pozýval ich, aby žili s ním a stávali sa mu podobným. Jeho učeníci zanechali svoje zamestnanie a rodiny; verejní hriešnici zanechali svoj starý život (Mt 4, 19; 9, 9; Jn 8, 11). Keď ľudia prišli k Ježišovi, spoznali ho a zakúsili, že on pozná ich, dotklo sa to ich srdca. Práve preto bola súčasťou Ježišovho pozvania aj výzva „konať pokánie a uveriť“ (Mk 1, 15) – odvrátiť sa od hriechu a uveriť v radostnú zvesť o tom, že sa môžu zmeniť a začať žiť nanovo.

Ježiš takto pozýva aj nás! Pozýva nás, aby sme ho spoznali, aby sme ho počúvali a dovolili jeho slovu pohnúť nás k pokániu a viere. Aby sme uverili, že nás miluje a že nás prijme. Aby sme sa odvrátili od hriechu a uverili, že môžeme žiť inak. Pozýva nás uveriť, že nám nemusí vládnuť hriech. Ježišove slová sa môžu ozývať v našom srdci a prebudiť v nás túžbu po Bohu.

Pouvažuj: Ako Ježiš pozval teba, aby si ho nasledoval?

 

Slovo, ktoré búra naše obranné hradby

Pri krste sa kňaz alebo diakon dotýka uší a úst pokrsteného dieťaťa. V niektorých verziách krstného obradu sa pritom modlí: „Nech Pán Ježiš, ktorý dal hluchému sluch a nemému reč, dá, aby si čoskoro prijal svojimi ušami jeho slovo a svojimi perami vyznal vieru.“ Táto časť krstného obradu odkazuje na zázračné uzdravenie, pri ktorom Ježiš uzdravil hluchonemého muža, ktorý nemohol hovoriť (pozri Mk 7, 32 – 35).

Priatelia tohto hluchonemého muža prišli za Ježišom s podobnou vierou v jeho uzdravujúcu moc (pozri Mk 7, 32), akú mali aj priatelia toho ochrnutého muža, ktorého spustili cez strechu (pozri Mk 2, 3 – 5). Ježiš vzal tohto muža bokom, preč od zástupu, dotkol sa mu uší, poslinil si prsty a dotkol sa mu jazyka. Potom pozdvihol oči k nebu a povedal: „Effeta,“ čo znamená: „Otvor sa!“ (7, 34). A v tej chvíli bol tento muž uzdravený.

Ježišov hlas sa prelomil aj cez hluchotu tohto muža! Odrazu počul všetkých okolo seba. Otvorili sa mu uši, rozviazal sa mu jazyk a začal jasne hovoriť. Predstav si, akú radosť a slobodu vtedy pocítil! Už viac nebol izolovaný a nemusel žiť v tichu. Tým, že mu Ježiš otvoril uši, otvoril celý jeho život novým možnostiam: mohol komunikovať s ľuďmi, ktorí boli okolo neho, mohol nadväzovať hlbšie putá s členmi svojej rodiny a mohol sa započúvať do krásnych zvukov prírody. No najdôležitejšie bolo, že mohol počuť hovoriť Ježiša. Mohol počuť Boží hlas a zahrnúť Pána svojimi vlastnými slovami vďaky.

Toto chce Ježiš vykonať pre každého z nás! Dnes ti chce povedať: „Otvor sa!“ Chce, aby si spoznal radosť z počutia jeho hlasu a dôvernejšej komunikácie s ním. Chce ťa oslobodiť od izolácie a zmätenia, ktoré cítiš, keď ho nepočuješ úplne jasne. A chce, aby si dokázal jasne rozlíšiť Boží hlas od hlasu strachu, obáv alebo odsúdenia, ktoré pochádzajú od zlého.

Takúto moc má Ježišov hlas: on hovorí a jeho slová nám prenikajú do srdca. On hovorí a my sme oslobodzovaní. Hovorí a my dostávame silu, aby sme dokázali zachytiť ďalšie Božie slová.

Pouvažuj: Ako dnes potrebuješ, aby ti Ježiš otvoril uši?

 

Slovo moci

Mária, Marta a Lazár patrili medzi Ježišových najbližších priateľov. Ján dokonca píše, že Ježiš „miloval Martu a jej sestru a Lazára“ (Jn 11, 15). Preto znie zvláštne, že Ježiš k nim neprišiel hneď po tom, čo sa dozvedel, že Lazár je chorý. No Ježiš svojim učeníkom povedal: „A kvôli vám sa radujem, že som tam nebol, aby ste uverili“ (11, 15). Vlastne zámerne vyčkával na Lazárovu smrť. Bolo to vedomé rozhodnutie; Ježiš neustále pracoval na budovaní viery v srdciach svojich učeníkov.

Ježiš po pár dňoch navštívil svojich trúchliacich priateľov. No vedel, čo prišiel vykonať. A tak „zvolal veľkým hlasom: ,Lazár, poď von!‘ A mŕtvy [Lazár] vyšiel. Nohy a ruky mal ovinuté plátnom a tvár obviazanú šatkou“ (Jn 11, 43 – 44). Všetci na túto scénu hľadeli s údivom. Ježiš vzkriesil Lazára a vďaka tomuto zázraku v neho uverili mnohí učeníci aj ľudia zo zástupu. Ježiš vniesol slová moci a víťazstva do zdanlivo neriešiteľnej situácie. A priamo pred jeho očami sa rozpadla moc smrti. Jeho slová zapálili vierou srdcia tých, ktorí na to hľadeli – odrazu si trúfli dúfať: Naozaj by Ježiš mohol byť Mesiáš? Mohol by Ježiš s takouto mocou pôsobiť aj v mojom živote?

Všetci máme vo svojom živote oblasti, v ktorých sa cítime bezmocní. Zakorenený hriech, ktorý nevieme premôcť, náročný vzťah, pochybnosti, ktorých sa nevieme striasť. A do týchto smrtonosných „hrobov“, v ktorých sa zdá, že už nezostáva žiadna nádej, chce Ježiš vniesť svoje slová života: Ja som vzkriesenie. Ja som život. Ja robím všetko nové. Poď von! Vyjdi zo svojej temnoty a vstúp do svetla!

 

Poď ku mne

Skrze Ježiša Boh všetkých svojich synov a dcéry pozýva počúvať jeho hlas. Pozýva nás vstúpiť do nového života – života nádeje, uzdravenia a moci. Pozýva nás, aby sme zanechali svoje hroby a prišli k Tomu, ktorý nás vzkriesi. No ako ho môžeme počuť dnes, dvetisíc rokov po jeho smrti a zmŕtvychvstaní? Prostredníctvom Ducha Svätého, ktorý bol vliaty do nášho srdca pri krste. V treťom článku teda preskúmame, ako do nášho srdca Duch prináša živé Božie slová v dnešnej dobe.